Česko by mohlo zavést euro od roku 2018, říká prezident Zeman

Prezident Miloš Zeman chce odstartovat debatu o přijetí eura. Dohodl se na tom s premiérem Bohuslavem Sobotkou z ČSSD. Do Lán si chce kromě předsedy vlády pozvat také ministra financí Andreje Babiše (ANO) a stávajícího i budoucího guvernéra České národní banky Miroslava Singera a Jiřího Rusnoka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: European Parliament

Široká debata by podle prezidenta Miloše Zemana mohla změnit názor veřejnosti, která euro ze sedmdesáti procent odmítá.

„Protože taková debata na rozdíl od intervencí České národní banky třeba u nás de facto vůbec neprobíhá. Objevují se absurdní argumenty, jako třeba zrušení směnáren. Z tohoto důvodu si myslím, že taková veřejná a argumentovaná debata může vést ke změně postojů obyvatelstva. A přál bych si, aby tomu tak bylo,“ uvedl prezident.

Podle Zemana Česko splnilo takzvaná Maastrichtská kritéria, která vstup do eurozóny podmiňují. Technicky by proto bylo podle prezidenta možné euro zavést od roku 2018.

Na dnešním zahájení Žofínského fóra Miloš Zeman upozornil, že Česko by při možném přijetí eura nemuselo kvůli intervenci ČNB přijímat společnou evropskou měnu v tak výhodném kurzu, jako mělo při zavedení eura Slovensko.

„Slovákům se podařilo dosáhnout, že z původních třiceti šesti slovenských korun za euro se dostali na třicet korun, takže euro přijímali ve výhodném kurzu, a právě proto je sedmdesát procent slovenské populace s eurem spokojeno,“ uvedl.

„Na druhé straně dnešní intervence ČNB hrozí, že pokud se dostaneme do systému ERM II (Evropský mechanismus směnných kurzů), byť je v něm povolena apreciace, tak tato apreciace je do jisté míry kontrolována Evropskou komisí a s nevýhodným kurzem můžeme mít poměrně značné potíže,“ upozornil prezident.

Věra Pfeifferová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme