Proti zavedení eura je přes 85 procent obyvatel Česka

Češi euru nevěří. Přijmout společnou evropskou měnu nechce až 85 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos. Jeho odpůrci ale můžou být zatím klidní. Termín zavedení eura se totiž stále odkládá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Digital Photos

Už přes dvanáct let vedou politici s ekonomy odborné debaty o tom, jestli v Česku přijmout nebo nepřijmout euro. Každý rok připravuje ministerstvo financí s centrální bankou podklady, které mají udělat v tomto zásadním kroku jasno.

Jenže vláda doporučení vstoupit do eurozóny zatím od centrálních bankéřů nedostala. A přípravné kroky zřejmě nezahájí ani současná vláda Bohuslava Sobotky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přijmout společnou evropskou měnu nechce až 85 procent lidí. Natáčel o tom Jan Beneš

„Tato vláda nemá vstup do eura v koaliční dohodě. Přitom má poměrně silnou parlamentní většinu. Nechci to politologicky komentovat, ale nezdá se, že by nebyla schopna řešit své rozpory. Pak se prostě bavíme o tom, že to rozhodnutí bude činit nová politická reprezentace, která vzejde z voleb v roce 2017,“ říká guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD ale nepovažuje přijetí eura v blízké době za nereálné. Jako nejbližší možný termín pro vstup do eurozóny uvádí rok 2020. Na stanovení takového termínu však podle předsedy vlády v koalici neexistuje shoda:

„Myslím si, že bychom teď měli vést intenzivní debatu na politické scéně, s občany, s ekonomy, s neziskovými organizacemi. Vítám fakt, že pan prezident chce tuto debatu o přijetí eura podpořit. A že v tomto směru bude také aktivní.“

Miloš Zeman přijetí eura dlouhodobě podporuje. V souvislosti se společnou evropskou měnou nešetří kritikou směrem k České národní bance. Podle něj by Česko při možném přijetí eura nemuselo kvůli intervenci centrální banky přijímat euro v tak výhodném kurzu jako dříve Slovensko.

To guvernér Singer odmítá. Říká, že na podobné odhady je ještě brzo:

„Odhadovat vůbec, v jakém kurzu začneme přístupové období, jaká bude situace české ekonomiky, co to bude znamenat, je podle mě marná práce. Nicméně necháme-li si do té doby pohyblivý kurz, tak za stávajících podmínek přístupu je skoro jisté, že kurz bude během dvou let posilovat způsobem, který rozhodně nebude všem v ekonomice příjemný.“

Před zavedením eura musí být Česko nejméně dva roky součástí systému směnných kurzů, což se zatím nestalo.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme