Za letní dovolenou si Češi letos připlatí. Důvodem je slabá koruna

Prodej letních dovolených je v plném proudu. Na rozdíl od loňska si je Češi letos pořizují v předstihu. Nákupy takzvaných last minute zájezdů se totiž nevyplatí tolik jako v minulém roce. Důvodem je slabá koruna. Za stejný zájezd tak lidé letos zaplatí i o několik tisíc korun víc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dovolená u moře - léto - mořská hvězdice

dovolená u moře - léto - mořská hvězdice | Foto: Miloslav Hamřík

Už od ledna prodaly cestovní kanceláře tisíce takzvaných first minute zájezdů. Ty jsou určené pro lidi, kteří si dokáží několik měsíců dopředu napevno vybrat termín své dovolené. Hlavním důvodem zvýšeného zájmu o ně je nestabilní kurz koruny.

Pokud si lidé nakoupili zájezdy v předstihu, mají jistotu, že se jim náklady už nezvýší. Přesto za ně Češi zaplatí letos i o několik tisíc navíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ceny většiny letních zájezdů podražily, hlavním důvodem je oslabení koruny. Naopak levnější jsou třeba cesty do Dubaje

„Ceny zájezdů na léto 2015 mírně podražily z důvodu oslabení koruny vůči euru. Cestovní kanceláře to byly nuceny samozřejmě promítnout do svých katalogů. Nicméně zájem českých klientů o letní dovolenou je zatím rostoucí ve srovnání s loňským rokem,“ potvrdila Kateřina Petříčková z Asociace cestovních kanceláří a agentur.

Kvůli drahému dolaru se zdraží i cesty mimo Evropu. Dolar by navíc ještě mohl dál posilovat, jak nedávno potvrdil i analytik Tomáš Vlk z Patria finance.

„Já bych ten kurz viděl právě někde v rozmezí 25 až 26 korun. To znamená, že by měl mít ještě prostor ten dolar vůči koruně nějak posílit. Může v závěru roku překonat i hranici 26 korun,“ vysvětlil Vlk.

Levnější je třeba Dubaj nebo Tunisko

Některé zájezdy přesto zlevňují, důvodem je výrazný úbytek ruských klientů. Levnější jsou třeba cesty do Dubaje, a to až o tři a půl tisíce korun.

„Dříve se skutečně jednalo o poměrně luxusní destinaci. V posledním roce vnímáme Spojené arabské emiráty jako jakousi alternativu například k Egyptu,“ řekla Kateřina Petříčková z Asociace cestovních kanceláří a agentur.

I díky zrušení vízové povinnosti se prodej dovolených do Spojených arabských emirátů zvýšil skoro na dvojnásobek.

„Za první tři měsíce máme o 32 procent více cestujících směřujících do Dubaje, než jsme měli právě ten minulý rok. V podstatě kromě zemí Evropy je právě ten Blízký východ nejoblíbenější současnou destinací,“ řekla mluvčí letiště Praha Marika Janoušková.

O čtvrtinu zlevnily i dovolené v Tunisku, kam každoročně jezdí okolo 100 tisíc Čechů. Po březnových teroristických útocích navíc tamní úřady přijaly nová bezpečnostní opatření.

„Bezpečnost se zvýšila nejen v hotelích, ale taky na ulicích a v přístavech. U všech hotelů jsou navíc nově nainstalovány bezpečnostní rámy, kudy musí každý návštěvník projít,“ potvrdil ředitel Tuniského národního úřadu pro cestovní ruch Ben Yedder.

Na zahraniční dovolenou vycestuje každoročně přes dva miliony Čechů. Tradičně nejoblíbenějšími místy zůstávají Chorvatsko, Itálie a Slovensko.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme