Pošta bude mít nárok na kompenzaci od státu, rozhodla vláda

Česká pošta dostane dotaci od státu. Rozhodla o tom vláda. Uzavřela tak spor ministerstev vnitra a financí o to, kdo a jak by měl platit ztrátové pobočky v regionech. Pošta dostane za letošek kompenzaci až 700 milionů korun, v dalších letech maximální částka postupně klesne na půl miliardy ročně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (iliustrační foto)

Česká pošta (iliustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Kabinet se k novele poštovního zákona vrátil už poněkolikáté. Ministerstvo vnitra vedené ČSSD a resort financí pod vedením hnutí ANO se dlouho nemohly v jednání posunout.

Hlavní otázkou je, z čeho zaplatit ztrátové pobočky České pošty v odlehlejších oblastech. Ministerstvo vnitra v novele poštovního zákona navrhovalo, aby na ně přispíval stát. Česká pošta provozuje přes 3000 poboček, víc než 1000 z nich je ztrátových.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda rozhodla, že bude poště přispívat na její fungování. Vládní návrh komentuje generální ředitel České pošty Martin Elkán

Ani jedna strana nechce ztrátové pobočky rušit. Ministr financí Andrej Babiš ale argumentoval tím, že chce Českou poštu podpořit až příští rok. Podle něj má letos peněz dost.

Nakonec se dnes kabinet dohodl na kompromisu, podle něhož bude kompenzace pro rok 2015 až do výše 700 milionů korun, v roce 2016 do výše 600 milionů korun a od roku 2017 do výše 500 milionů korun.

„Je to kompromis a já pevně doufám, že se Česká pošta bude ještě lépe snažit hospodařit, přitom samozřejmě zachováme síť poboček, protože nás rozpočet na rok 2016 je napjatý a požadavky jsou velké,“ poznamenal Babiš.

Chovanec: Pošta nemůže jen brát, musí se modernizovat

Podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD je dnešní dohoda je maximem možného.

„Není to bianco šek, je to dohoda, která se rodila od listopadu. Já jsem velice rád, že dneska je jasno. Česká pošta může plánovat svůj rozvoj, své investice, na druhé straně ví, že to není o tom, že budou stát s čepicí, že to je o tom, že také se musí zmodernizovat, zlepšovat své služby, komunikovat s občany, se starosty,“ uvedl Chovanec.

Generální ředitel České pošty Martin Elkán přivítal, že se podařilo nalézt shodu. Pošta se podle něj bude modernizovat a hledat další prostor na trhu, Elkán nevyloučil ani zvyšování platů.

„My samozřejmě budeme jednat o navýšení, protože průměrný plat 21 tisíc je hluboko pod průměrem České republiky, a chceme stabilizovat naše zaměstnance, protože i v této oblasti máme podinvestovanost. Je pro nás klíčové, abychom zajistili kvalitní zaměstnance a potom i kvalitní služby,“ podotkl.

Náklady pošty na zajišťování základních služeb na celém území republiky má podle stávající právní úpravy hradit kompenzační fond, do kterého by měli přispívat všichni hráči podle svého podílu na trhu. Do fondu nechtějí ale přispívat ani pošta, ani její konkurence. Proto přišlo ministerstvo vnitra s návrhem novely, podle níž příspěvek kompenzačního fondu nahradila úhrada ze státního rozpočtu.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme