Škoda Auto dostala od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže pokutu 49 milionů

Za nezákonný kartel zaplatila firma Škoda Auto pokutu 49 milionů korun. Uložil ji Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Firma se podle něj s distributory svých aut domlouvala na cenách. S informací první přišel server iDnes.cz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znak automobilky Škoda Auto na kapotě octavie

Znak automobilky Škoda Auto na kapotě octavie | Foto: Škoda Auto

Hospodářskou soutěž firma porušovala asi rok. Podle mluvčího ÚOHS Martina Švandy v období od dubna 2011 do dubna 2012:

„Stanovovala ve shodě s distributory jejich minimální marže při prodeji nových osobních motorových vozidel určených spotřebitelům. Porušila tak česká i unijní pravidla hospodářské soutěže."

Přehrát

00:00 / 00:00

Škoda Auto porušovala zhruba rok pravidla hospodářské soutěže. Od antimonopolního úřadu proto dostala pokutu přesahující 49 milionů korun. Mluvil o tom mluvčí ÚOHS Martin Švanda

Škoda Auto tak zapříčinila, že si jednotliví prodejci škodovek nekonkurovali. Distributoři museli svoji cenovou politiku přizpůsobit pravidlům s minimální marží.

"Pokuta byla uložena již před delší dobou. Škoda Auto přistoupila na takzvané narovnání, tedy souhlasila i s pokutou, která ji byla za toto narovnání snížena o 20 procent. Rozhodnutí je již pravomocné. Soutěžitel proti němu nepodával rozklad,“ uvedl Švanda.

Pokuta je příjmem státního rozpočtu. Na výpočet pokut za protisoutěžní delikty má úřad velice podrobnou metodiku.

Na základě obratu pokutovaného za poslední účetní období se nejdříve stanoví nějaká základní částka, která se poté násobí různými koeficienty na základě přitěžujících nebo polehčujících okolností. Pokuta nesmí nikdy přesáhnout deset procent z celkového obratu. Poté se ponižuje, pokud soutěžitel přistupuje na narovnání.

Škoda Auto případ nekomentovala.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme