Český automobilový průmysl trhá rekordy. Tržby se loni přiblížily bilionu korun

Automobilovému průmyslu se v Česku mimořádně daří. Loni automobilky a výrobci dílů dohromady vydělali rekordních 991 miliard korun, to je o téměř 15 procent víc než rok předtím. Podle Sdružení automobilového průmyslu se tak tato oblast podílí na celkové průmyslové produkci z jedné čtvrtiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka Porsche v Lipsku

Automobilka Porsche v Lipsku | Foto: Klára Stejskalová

Český automobilový průmysl roste rychleji než zahraniční. Podle analytiků těží z toho, že se celkový evropský automobilový trh už vzpamatoval z krize, kdy se 6 let po sobě prodeje aut snižovaly. Firmy navíc mají stále další možnosti, jak produkci navyšovat.

„Investoři, kteří přišli před 10 či 15 lety, dnes využívají toho, že mají nové závody, že vyškolují své pracovníky a že našli v České republice velmi dobrou základnu. V podstatě všichni finální výrobci, kteří v ČR buď tradičně byli, jako Škodovka nebo i ostatní, vyrábějí modely, kterým se na evropských trzích velmi daří,“ vysvětluje prezident Sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn.

Přehrát

00:00 / 00:00

Automobilky a výrobci dílů v Česku loni zvýšili tržby na rekordních 991 miliard korun. Tématu se věnovala Zuzana Petráňová

Česko loni vyrobilo jeden a čtvrt milionu osobních automobilů a řadí se tak na 13. místo ve světě. Na počet obyvatel je dokonce na druhém místě, před Českem je pouze Slovensko.

Podle analytika společnosti Cyrrus Jiřího Šimary navíc Česko láká investory svojí pracovní silou. „Naší přidanou hodnotou jsou určitě kvalifikovaní a přitom relativně levní zaměstnanci a samozřejmě i určitá geografická blízkost na trhy západní Evropy,“ naznačuje.

Výrobci i automobilky předpokládají, že automobilový průmysl bude v Česku růst i v dalších měsících. Plánují, že letos opět překonají rekordy z loňského roku.

„Velmi zajímavá čísla jsou o investicích do výzkumu a výroby. Roste počet pracovníků a firem v automobilovém průmyslu, kteří se zabývají právě vývojem a výzkumem, což je také pozitivní pro budoucnost. Co se týče nových investic, myslím, že v každém případě přijdou výrazné investice minimálně v oblasti výroby komponentů,“ dodává Martin Jahn.

Automobilový průmysl v Česku zaměstnává přes 150 tisíc lidí, jeden pracovník v průměru vydělává 32 tisíc korun měsíčně.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme