Rekordně nízké hypotéky nejspíš skončily. První banky začaly zdražovat

Období rekordně nízkých hypoték je nejspíš po mnoha měsících u konce. Komerční a Hypoteční banka se rozhodly zvýšit úrokové sazby, za které lidem půjčují na bydlení, zjistily to Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řadové domky v Boskovicích

Řadové domky v Boskovicích | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Komerční banka podle mluvčího Pavla Zúbka zvýší minimální sazby u fixací v délce tří až pěti let z 1,99 na 2,09 procenta. U delších fixací pak na 2,19 procenta, hypotéky s nejdelší fixací od osmi do patnácti let se zvednou o 0,3 procenta.

Podobně zdraží i Hypoteční banka, hlavně u dlouhodobých fixací. Pro představu, u průměrné výše hypotéky v Česku, která je 1,7 milionu, se měsíční splátka zvýší v řádu desetikorun.

Je velmi pravděpodobné, že na zdražování zareagují i ostatní banky. Podle ekonomů jde o milník na hypotečním trhu, protože úrokové sazby byly na rekordně nízkých hodnotách rok a půl. Reakce ostatních hráčů se proto dá očekávat už příští týden.

Sazby prý však neporostou nějak zásadně. Jde údajně o přirozenou reakci na vývoj na trhu a do konce roku by se sazby měly střídavě lehce zvyšovat a snižovat.

V Česku v současnosti splácí hypotéku už téměř každá pátá domácnost, kde je některý člen v produktivním věku. To je o polovinu víc než před krizí, která začala v roce 2008.

Zuzana Petráňová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme