V Česku roste počet podnikatelek. Za poslední tři roky jich přibylo více než 30 tisíc

V byznysu přibývá českých podnikatelek. Za poslední tři roky se jejich počet zvýšil o více než třicet tisíc. Naopak mužů podnikatelů výrazně ubývá, a to až o pět tisíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Živnost. Ilustrační foto.

Živnost. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podnikání láká hlavně absolventky nebo ženy po mateřské dovolené. To je i příklad paní Emy, která se se svojí kamarádkou pustila do vlastního byznysu - do výroby a prodeje těhotenské módy.

„Kamarádka dobře šije, já to spíš prodávám. A když další naše kamarádky zjistily, že to i dobře vypadá, tak si to začaly objednávat. Tak jsme se rozhodly, že uděláme webové stránky a začneme v tom něco dělat. Protože při rodičovské by se další přivýdělek hodil,“ říká Ema.

Ženy se do podnikání pouštějí nejčastěji mezi 25 až 35 lety. Zároveň ale přibývá i podnikatelek po padesátce.

Právě absolventky, ženy po padesátce nebo po mateřské dovolené patří mezi ohrožené skupiny, které obtížně hledají pracovní místa. Často se proto snaží prosadit s vlastním nápadem.

Podle předsedy Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karla Havlíčka jsou navíc ženy mnohem odolnější a aktivnější než muži:

„Začínají se uplatňovat v překladatelských službách, v účetních službách, v aktivitách spojených s uměleckými profesemi. Tento český trend je ojedinělý ve střední Evropě i v celé Evropě.“

Zaměstnání nestačí

Na druhé straně ubývá mužů podnikatelů, u kterých převažují hlavně volné a řemeslné živnosti, takže si se ženami podnikatelkami zásadně nijak nekonkurují. Problém je v tom, že ubývá byznysmenů, kteří mají podnikání jako hlavní činnost.

Podle Karla Havlíčka je to jednoduše tím, že se jednou prací neuživí: „Tím důvodem je za prvé to, že se drobní živnostníci nejsou schopni ve velké míře uživit jenom pouze touto činností. Naopak nám roste počet podnikatelů, kteří mají podnikání jako vedlejší činnost. A je to trend posledních pěti let. Běžní zaměstnanci mají často velmi nízké mzdy, a tak si musí brát ještě další živnost.“

V Česku mají v současnosti živnostenský list dva miliony lidí. Aktivně podniká ale jen zhruba polovina z nich. Právě ženy tvoří až třetinu ze všech podnikatelů v Česku.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme