Sídlo v daňových rájích je lákadlem pro stále více českých firem

Roste počet českých firem se sídlem v daňových rájích. Jen za letošní první pololetí tam svoji adresu přesunulo více než 160 podniků, které mají provozovny nebo továrny v Česku. Mezi českými miliardáři je největší zájem o Kypr, cílem je ale třeba i Lucembursko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bahamy

Bahamy | Foto: Fotobanka stock.xchng

Obecně se ale na daňové ráje hledí spíš negativně. Dopomohly tomu i některé kauzy z minulosti, kdy právě prostřednictvím rájů unikaly daně.

„Firmy, které to využívají, platí výrazně méně než ty poctivé, které v daňových rájích nejsou,“ potvrdil před časem ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka.

„Vede to k nelegálním daňovým únikům. Ta kombinace utajování vlastníků a snižování daňových odvodů je ideální pro korporátní zločin a praní špinavých peněz."

Přes daňové ráje protekly miliardy ze státních peněz, plyne z analýzy TI a Bisnode

Číst článek

Firmy na rájích láká i jiné právní prostředí, férové rozhodování soudu nebo alespoň nějaký stupeň anonymity, dodává analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

„Je to jenom důsledek nějaké nadměrné regulace a příliš vysokého zdanění. Potom se zdá poměrně logické, že firmy odcházejí do těchto daňových rájů.“

Sobotka chce zvýšit daně velkým firmám. Svaz průmyslu je proti

Číst článek

„Jediný boj s daňovými ráji není v tom zakazovat firmám, aby do nich odcházely, ale spíš v tom snížit domácí zdanění na takovou úroveň, aby firmy nebyly motivovány k tomu odcházet,“ dodává Šichtařová.

Vede Nizozemsko a Kypr

Vlastníka se sídlem v daňovém ráji má skoro 13 500 firem. Už dlouhodobě vede Nizozemsko a Kypr. Oblíbeným cílem je ale také Lucembursko.

Podle týdeníku Ekonom odešlo do daňových rájů hned několik českých firem - jako je třeba Hamé, Škoda Auto, Čedok nebo třeba Seznam.cz.

Kontroly státu se zaměřují hlavně na rizikové podniky. Finanční správa také kontroluje podniky, které mají vazbu do daňových rájů a účastní se veřejných zakázek.

Daňové ráje | Foto: Michal Jindra

mkp, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme