Česko zasáhl rekordní počet požárů, pojistných událostí ale ubylo

Extrémní sucho, vysoké teploty a desítky požárů, přesně takové je letošní léto v České republice. Pojistných událostí přesto ubylo. Podle pojišťoven jsou lidé opatrnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požár ve Skaličce na Královéhradecku

Požár ve Skaličce na Královéhradecku | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

Hasiči vyjeli v prvním prázdninovém měsíci k rekordnímu počtu požárů. Hořelo na více než 2600 místech, což je skoro o tisícovku víc než loni v červenci.

Už od pondělního podvečera například hasiči zasahují u největšího požáru letošního roku u Chrášťan na Rakovnicku.

Les pravděpodobně zapálila jiskra, která odlétla od kombajnu během práce na přilehlém poli.

„Les proti požáru nepojistíte. Pokud byste si ho pojistila jako lesní majetek, tedy porosty na požár, tak se nedoplatíte,“ vysvětluje jednatel Městských lesů Rakovník Jiří Lengyel.

Hasiči lokalizovali požár na Mladoboleslavsku. Ještě ho dohašují

Číst článek

Pojišťovny ale zatím nezaznamenaly zvýšený počet hlášení škod způsobených požárem, úhynem zvířat nebo ryb v rybnících.

Například Kooperativa řešila od začátku letošního roku 720 požárů, loni to bylo o 50 víc. „V letošním roce jsme prozatím nemuseli řešit žádné velké požáry lesních porostů nebo polí. Celková výše škod je v letošním roce odhadována na 250 milionů korun. V loňském roce to bylo přes 400 milionů korun," přibližuje mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Loňskou statistiku podle mluvčího ale ovlivnila jedna velká škoda, požár areálu pekáren poblíž Prahy.

Pojišťovna Allianz eviduje letos 15 požárů, zatímco vloni jich bylo už 27. Kromě jednoho samovzníceného sena a vyhořelé filtrace vody v bazénu se škody týkají hlavně interiérů bez ohledu na venkovní teplotu.

Nárůst pojistných událostí kvůli požárům nemá ani ČSOB pojišťovna. Podle ní je ale možné, že přijde až po další vlně teplého počasí z tohoto týdne.

Přes den na místě pomáhal také vrtulník a byli povoláni horolezci | Foto: ČTK

Extrémně suché léto trápí v Česku hlavně zemědělce. Podle odhadů bude letošní úroda zhruba o 20 procent nižší než loni. Klesnout by měla i kvalita.

Tropické teploty nepřejí ani rybářům. Ti musejí kvůli suchu dokonce stěhovat ryby. Na nedostatek vody si stěžují i podnikatelé v lodní dopravě. Některé půjčovny raftů a lodiček už odhadují, že přijdou až o polovinu plánovaných zisků.

Celkově ekonomové odhadují, že letošní extrémní sucho připraví českou ekonomiku o 5 miliard korun.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme