MF bude chtít po podnikatelích kontrolní hlášení, živnostníkům se to nelíbí

Ministerstvo financí přichystalo další nástroj, který má omezit podvody při placení daně z přidané hodnoty. Pro podnikatele zavede od příštího roku takzvaná kontrolní hlášení. Od novinky si ministerstvo slibuje víc než od elektronické evidence tržeb. Podnikatelům se ale nová povinnost nelíbí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš se chce proti rozhodnutí švýcarského soudu odvolat

Ministr financí Andrej Babiš se chce proti rozhodnutí švýcarského soudu odvolat | Foto: Filip Jandourek

Podnikatelé by pravidelně elektronicky hlásili transakce finanční správě. Ta by pak mohla rychleji reagovat proti možným daňovým únikům. Podle šéfa rezortu Andreje Babiše (ANO) pravidelné informování finanční správy podnikatele zbytečně zatěžovat nebude.

„Stávající software identifikuje nějakou firmu jako podezřelou a potom se ukáže, že je to v pořádku. Takže dojde ke snížení počtu kontrol, protože tím, že to bude elektronické párování DPH, budeme mít lepší analytiku a lepší přehled. To by mělo ulehčit podnikatelům život tím, že je nebudeme více otravovat,“ uvedl.

Jak by to mohlo výběr daní v Česku zlepšit, zatím ministerstvo neuvedlo. Slováci podle ministra financí díky hlášením vybrali za rok a půl v přepočtu skoro 22 miliard korun navíc.

Babiš také uvedl, že v Česku je rozdíl mezi reálně vybranou DPH a možným výběrem stále velký, zhruba 86 miliard korun. V EU přitom podle něj činí průměr 15 procent.

Podnikatelům se novinka moc nelíbí. „Zásadním předpokladem pro fungování tohoto nástroje je skutečnost, jestli daňová správa vůbec dokáže tak obrovský objem dat zpracovat a zanalyzovat,“ uvedla Pavla Břečková z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Živnostníci se také obávají, že je kontrolní hlášení moc zatíží novými povinnostmi. „Samozřejmě rozumím, že asi málokdo dělá účetnictví ručně, ale i tak je to změna softwaru, kterou někdo zaplatit musí. Navíc máme už avizováno například zvýšení cen služeb účetních. Velmi nám vadí nesmírně tvrdé lhůty a sankce u tohoto opatření,“ dodala.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme