Pojišťovny asi budou platit nároky klientů CK jen ve sjednané výši

Pojišťovny budou pravděpodobně platit nároky zákazníků zkrachovalých cestovních kanceláří jen ve sjednané výši. Senát schválil dohodu pojišťoven a cestovních kanceláří s ministerstvem pro místní rozvoj na novele o cestovním ruchu. Jinak by totiž pojišťovnám hrozilo, že by musely hradit nároky klientů v plné výši bez ohledu na limit. Už také začaly kancelářím vypovídat smlouvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestovní kancelář (ilustrační foto)

Cestovní kancelář (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Povinné pojištění záruky pro případ úpadku je jedním z nutných předpokladů pro koncesovanou živnost provozování cestovní kanceláře,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová za hnutí ANO a pokračovala:

„Ministerstvo pro místní rozvoj v reakci na jednání pojišťoven začalo okamžitě činit patřičné kroky k řešení nastalé situace, aby zabránilo hrozícímu nebezpečí ukončení hospodářské činnosti podnikajícím subjektům.“

Pojišťovny by podle změny měly s cestovními kancelářemi sjednat limit pojistného plnění ve výši minimálně 30 procent ročních plánovaných tržeb z prodeje zájezdů nebo v případě, že tyto tržby mají být nižší než tržby v předchozím roce, minimálně 30 procent těchto tržeb v předchozím roce.

Cestovní kanceláře by byly povinny udržovat v průběhu trvání pojištění limit pojistného plnění v takové výši, aby v případě pojistné události byly uspokojeny veškeré nároky jejich zákazníků.

Šlechtová dodala, že změna je ústupkem pojišťovnám a že riziko za nesplacené nároky klientů ponese stát. Senátoři z výboru pro veřejnou správu proto podpořili její myšlenku na vytvoření garančního fondu na úhradu nároků nad sjednané limity, do kterého by přispívaly cestovní kanceláře.

Proti změně v souladu s původním odmítavým stanoviskem ministerstva vystupovaly mimo jiné senátorky Eliška Wagnerová a Jitka Seitlová (obě za SZ). Pro přijetí bez úprav hlasovalo jen osm ze 67 přítomných senátorů.

Změnu bude ještě muset schválit sněmovna a podepsat prezident.

ČTK, Lenka Jansová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme