Evropská komise zamítla žádost ministra financí Babiše o změnu ve vybírání DPH

Evropská komise Česku nepovolí změnu vybírání daně z přidané hodnoty. Komise zamítla žádost ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO, aby Česko mohlo využívat systém, kdy daň platí příjemce služeb, a ne ten, kdo je poskytuje. Komise své odmítavé stanovisko sdělila v dokumentu, který má Český rozhlas k dispozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

České ministerstvo financí žádalo o výjimku, aby mohlo zavést přenesení daňové povinnosti (tzv. reverse charge) u služeb v hodnotě nad 10 tisíc eur, tedy nad zhruba 270 tisíc korun.

Ministr Babiš o tom mluvil jako o jednom ze svých klíčových nástrojů, jak snížit daňové úniky u daně z přidané hodnoty, tzv. karuselové podvody.

Přehrát

00:00 / 00:00

EK zamítla žádost Andreje Babiše o změnu ve výběru DPH, informuje zpravodaj ČRo Ondřej Houska. Rozhodnutí okomentoval ekonom a Babišův poradce Aleš Michl

„To jsou konkrétní peníze. Proto bych řekl, že jsem na tom tak trval a jsem v tomto smyslu tvrdohlavý. Protože Česká republika ztrácí 3 miliardy eur ročně, to je víc než 80 miliard, to je náš deficit. A proto nechápu, že v minulosti EK nevěnovala tomuto problému dostatečnou pozornost,“ argumentoval tehdy Andrej Babiš.

Komise však tento názor odmítla. Ve svém sdělení upozornila, že aby mohla nějaká země žádat o výjimku v systému DPH, musí prokázat, že je nějaký sektor podvody skutečně vážně zasažen.

A to Česko neprokázalo, naopak žádalo o všeobecnou výjimku pro všechny oblasti služeb. Podle Evropské komise je ale podle pravidel „vyloučeno, aby bylo takové opatření aplikováno na velké části, nebo dokonce celou ekonomiku.“

O tom, že by změna plátce DPH vedla k omezení úniků, dlouhodobě pochybuje například Francie. Podle zdrojů Českého rozhlasu se proti staví i Německo. Několik zdrojů navíc řeklo, že přenesení daňové povinnosti by podle nich nefungovalo a podvody jen přesměrovalo jinam.

MF chce návrh prosazovat dál

„Mně se to samozřejmě nelíbí, já jsem zklamán, protože jsem na tom dělal rok a několik měsíců. Povedlo se mi přesvědčit další členské státy, abychom o tu výjimku požádali,“ reagoval na dnešní rozhodnutí ministr Babiš.

„My jsme v tom jednotní. Firmy, které nás okrádají o DPH, operují v prostoru Česko, Rakousko, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko. Proto tyto státy s tím souhlasily a některé z nich to s námi i podepsaly,“ říká Andrej Babiš. Kromě české žádosti Komise odmítla i stejný požadavek Rakouska, Bulharska a Slovenska.

Ministerstvo financí prý rozhodnutí respektuje, ale i dál bude svůj návrh takzvané přenesené daňové povinnosti prosazovat. Podle resortu jde o jeden z nejvážnějších ekonomických a politických problémů regionu.

„90 miliard korun nám uniká každý rok na daních. Z toho jedna třetina je elektronická evidence tržeb, to jsou nevykázané tržby. Dvě třetiny, čili 60 miliard, jsou hlavně velké karuselové podvody. Na to míří buď tato přenesená daňová odpovědnost nebo kontrolní hlášení. To je filozofie, proč za tím tolik jdeme,“ vysvětluje ekonom a Babišův poradce Aleš Michl.

Babišův pokus o prosazení výjimky není ze strany Česka první. Už před pěti lety tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek žádal o možnost zavedení přenesení daňové povinnosti, i když jen v jediné položce – v pohonných hmotách. I jeho žádost byla tehdy Evropskou komisí zamítnuta.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme