Premiér Sobotka zahajuje šestidenní cestu po Číně, podpořit chce obchodní vztahy

Premiér Bohuslav Sobotka dnes začíná svoji šestidenní návštěvu Číny, jejímž cílem by měl být rozvoj vzájemných obchodních vztahů. Svoji cestu zahájí v Šanghaji, kde otevře Česko-čínské podnikatelské fórum. Do Číny s ním proto přiletělo také 37 zástupců českých firem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česko jak jsme na tom, Bohuslav Sobotka

Česko jak jsme na tom, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Jsme země, která je zaměřená na průmysl, jsme významným subdodavatelem v oblasti automobilového průmyslu a celkově také strojírenství. V mé delegaci jsou zástupci jednotlivých strojírenských firem, které hledají možnosti, ať už vyvážet do Číny, nebo v Číně založit společné podniky,“ uvádí Bohuslav Sobotka.

K podnikatelům, kteří s premiérem do Číny přiletěli, se na místě přidá další čtyřicítka českých firem, které v zemi přímo působí.

Jde například o výrobce radarů, dodavatele investičních celků v oborech chemie, zpracování ropy nebo strojírenství. Na místě budou i zástupci firem z oblasti lázeňství nebo pivovarnictví.

Premiér Sobotka odlétá do Číny. Chce navázat další hospodářské kontakty

Číst článek

Export se podařilo meziročně zvýšit o 15 procent, Česko ale z Číny stále dováží víc zboží, než je schopno vyvézt. Jednou z oblastí, kde by se čínsko-česká obchodní spolupráce mohla zintenzivnit, je podle premiéra Bohuslava Sobotky cestovní ruch.

„Co je zajímavé pro podnikatele u nás a pro zaměstnanost u nás, je rostoucí počet čínských turistů. Já bych byl velmi rád, kdyby vedle přímého leteckého spojení mezi Pekingem a Prahou, bylo i další přímé letecké spojení, třeba mezi Prahou a Šanghají, i o tom budeme v Číně jednat,“ popisuje.

„A byl bych také rád, kdyby do České republiky přijelo více čínských turistů, pomáhá nám to totiž výrazně kompenzovat propad turistů z Ruska. Daří se nám to alespoň z části nahrazovat právě tím, že přijíždí více turistů například z Koreje, ale i Číny,“ dodává premiér.

Kromě ekonomických záležitostí jsou na programu i debaty o lidských právech.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme