Svaz včelařů zakázal prodej všech výrobků společnosti Včelpo

Vedení Českého svazu včelařů (ČSV) rozhodlo o okamžitém zastavení expedice a prodeje všech výrobků společnosti Včelpo. Reaguje tak na čtvrteční zveřejnění výsledků Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ohledně přítomnosti antibiotik v medu Včelpa. Společnost o tom informovala na webových stránkách. Na zákaz prodeje upozornila televize FTV Prima.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Med, potraviny, sladký (ilustrační foto)

Med, potraviny, sladký (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

„Jednotlivé druhy výrobků a šarží budou uvolňovány v následujícím období do expedice a prodeje pouze s negativním výsledkem laboratorního vyšetření akreditovanou laboratoří na přítomnost farmakologicky účinných látek," uvedl v tiskové zprávě předseda Českého svazu včelařů Karel Brückler.

Poslední laboratorní rozbor potvrdil přítomnost antibiotik v 19 vzorcích medu Včelpa. O prvních dvou vzorcích informoval před týdnem ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. Ten také řekl, že množství antibiotik by nemělo být pro lidský organismus nebezpečné.

„Další rozbory potvrdily přítomnost antibiotik streptomycin a sulfonamidů, tedy sulfathiazolu a asulfadimidinu. Zatím v jednom případě byla potvrzena přítomnost chloramfenikolu. Jedná se o farmakologicky účinné látky," sdělil ve čtvrtek mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Ty se v medu nesmí vyskytovat. Používání antibiotik při léčení včel je v Evropské unii zakázané.

Všechny šarže odebrala SZPI v Kauflandu a pozastavila jejich uvádění do oběhu už minulý týden. Antibiotika se do medu dostala pravděpodobně z příměsi zahraničního medu.

Většina medů nesla označení, že jde o český výrobek. Některé přiznávaly, že jsou mixem medů ze zemí Evropské unie a z dalších zemí. Jde o různé medy společnosti Včelpo v balení 450 a 900 gramů.

Svaz nyní zjišťuje, jakým způsobem se do medu antibiotika dostala, respektive který dodavatel firmě med označený za český prodal. Firma si začne uchovávat kontrolní vzorky od každého dodavatele a bude více kontrolovat své prodávané výrobky.

Včelpo vlastní Český svaz včelařů, který ministerstvo podporuje dotacemi. Předsednictvo republikového výboru ČSV zasedalo v pondělí a odvolalo dozorčí radu Včelpa. V prosinci na sjezdu zvolí i nové předsednictvo firmy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme