ERÚ nedá podporu energetickým zdrojům, dokud nebudou mít schválení EK

Energetický regulační úřad (ERÚ) nevypíše podporu obnovitelným zdrojům, dokud to neschválí Evropská komise. Jde o 42 miliard korun. To, že výplatu podpory minulý týden schválila vláda, není pro úřad podstatné. Řekla to předsedkyně úřadu Alena Vitásková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Vitásková

Alena Vitásková | Foto: Filip Jandourek

Podle Vitáskové je jedním z důvodů, proč ERÚ nevypíše podporu obnovitelným zdrojům, zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který konstatoval, že podpora pro zdroje uvedené do provozu do roku 2012, je příliš velká. Větší, než vyžadoval zákon.

„Popisují návratnost u některých zdrojů sedm let a platí se podpora dvacet let. Překompenzace tam je jednoznačná. Dopad do ekonomiky České republiky je extrémní. Toto je výsledek kontroly NKÚ, kterou ministerstvo průmyslu a obchodu zdržuje na svém úřadě od března a doposud ji nepředložilo vládě,“ řekla Vitásková.

Ministr průmyslu a obchodu za sociální demokracii Jan Mládek ale tvrzení Vitáskové odmítá. Podle něj byla právě proto už v roce 2010 zavedena solární daň. Ta část peněz z podpory vrací zpět do rozpočtu.

Ministerstvo je ve sporu s úřadem kvůli tomu, že ten odmítá vypsat podporu výrobcům, kteří nemají souhlas Evropské komise.

„Reálný problém je v tom, že komise, když řekne, že solární daň úplně překompenzaci nevyřešila, tak možná bude třeba vyplaceno jenom 90 nebo 80 procent podpory, kterou očekávají. Ale v žádném případě by to nebylo tak, že by někdo něco vracel i s úroky, jak lživě vykládá paní Vitásková,“ ohradil se Mládek.

Energetický regulační úřad rozhodl před dvěma týdny, že většině obnovitelných zdrojů v České republice nebude pro příští rok vyplacena podpora, protože by tím překročil zákon. Týká se to solárních elektráren, některých plynových tepláren a zdrojů na biomasu, které byly spuštěny mezi lety 2006 a 2012, a také těch, které budou spuštěny od začátku roku 2016.

Mládek zdůraznil, že vláda nemůže nezávislému Energetickému úřadu přikázat, aby podporu výrobcům obnovitelných zdrojů vypsal. Nemůže ani přímo vyjednávat s Evropskou komisí, aby vydala povolení výrobcům rychleji. To má na starosti Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Nicméně ministr zdůraznil, že pokud producenti čisté energie nedostanou povolení k čerpání finanční podpory do začátku příštího roku, bude hledat možnosti, jak jim pomoci jinak.

Jitka Hanžlová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme