Obchodníkům začal vrchol sezony. Češi většinou za dárky utratí do pěti tisíc korun

Za dárky letos Češi utratí stejně jako loni, tedy většinou do pěti tisíc korun. Pod stromečkem se nejčastěji objeví oblečení, kosmetika a knihy. Každý pátý Čech pak nadělí svým blízkým vybavení do domácnosti nebo kutilské potřeby. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM/MARK.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční dárek (ilustrační foto)

Vánoční dárek (ilustrační foto)

České děti podle průzkumu nejvíce touží po mobilech, tabletech a hračkách. Poslední čtvrtletí roku dělá obchodníkům s hračkami až polovinu celoročních tržeb. Loni za ně lidé utratili šest miliard korun.

Iva Maršálová ze společnosti Sparkys upozornila, že hitem letošních Vánoc je například Lego:

„Mizí z pultu velmi rychle, dokonce je i větší poptávka než nabídka. Letos máme úplnou novinku Pet Parade, jsou to takoví sběratelští pejsci na magnetické bázi, a také jsou to skřítkové Zelfové.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Obchodníkům začal vrchol sezony. Češi většinou za dárky utratí do pěti tisíc korun. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Zuzana Švejdová

Kupovanými dárky obdarovává svoje blízké téměř 90 procent lidí, osm procent pak dává pod stromeček peníze v obálce a jen čtyři procenta Čechů dárky vyrábějí vlastnoručně.

Češi si také v posledních letech oblíbili nakupování přes internet. Podle Asociace pro elektronickou komerci utratí v e-shopech během vánoční sezony přes 25 miliard korun.

Nejvíc objednávek očekávají internetové obchody v pondělí 14. prosince. Kdo chce mít jistotu, že balík dorazí do Vánoc, měl by mít nákupy hotové právě do této doby.

„V průběhu roku se průměrný nákup pohybuje kolem 900 korun, ve vánočním období klesá hodnota průměrné objednávky na cirka 600 Kč. Zvyšuje se ale frekvence nákupů, protože lidé nakupují více dárků v jednom období,“ popsal ředitel vyhledávače slev skrz.cz Petr Kováčik.

Více než 400 tisíc lidí letos nakoupí dárek přes chytrý telefon nebo prostřednictvím tabletu.

Anna Jadrná, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme