Češi dluží téměř 1,8 bilionu korun. Letos se zadlužují více než loni

Lidé více utrácejí, berou si na to ale také více půjčky. Zadlužení koncem třetího čtvrtletí stouplo meziročně o 76 miliard korun. Vyplývá to ze statistik Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Celkem Češi dluží jeden bilion a 784 miliardy korun. Celkem mělo nějakou formu úvěru 3,1 milionu lidí. Půl milionu z nich má přitom jak krátkodobou, tak dlouhodobou půjčku.

Ne každý dluh ale musí být nebezpečný. Pokud jde například o investici do bydlení, může se brát jako zdravý dluh. A těch je většina, říká ředitel Nebankovního registru klientských informací Jiří Rajl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi dluží podle aktuálních údajů jeden a tři čtvrtě bilionu korun. Další podrobnosti přidává Jitka Hanžlová

„Šestasedmdesát procent celkového zadlužení domácností tvoří hypoteční úvěry a dlouhodobý dluh, který je splácen řádně a nepředstavuje žádné riziko pro občany. Zbytek jsou krátkodobé úvěry a tam už potom dochází k horšímu splácení.“

Lidé se hodně zadlužují také před Vánoci. Podle průzkumu Exekutorské komory si chce na vánoční výdaje, ať už jídlo, nebo dárky, půjčit letos 1,3 milionu lidí.

„Zarazilo nás, že 265 tisíc lidí, to znamená 20 procent těch, kteří si chtějí na Vánoce půjčit, bylo nebo je v současné době v exekuci. My jsme dokonce zaznamenali případy, kdy člověk s více než deseti exekucemi uvažuje o tom, že si půjčí na vánoční svátky,“ popsal mluvčí komory David Sahula.

Nesplacené dluhy dosahují téměř 51 miliard

Největší objem úvěrů měli lidé ve věku 35 až 44 let, což by odpovídalo tomu, že si v tomto věku často berou hypotéku na bydlení. Není to ale nejohroženější skupina.

„Nejvíce ohrožená nesplácením je nejstarší věková skupina, kterou my označujeme od 55 let výše. U krátkodobých úvěrů, které mají, dochází k daleko většímu nesplácení oproti celkovému průměru všech občanů,“ vysvětluje Jiří Rajl.

V tuto chvíli dlužníci nesplácejí devět procent krátkodobých úvěrů. Koncem třetího čtvrtletí dosáhla celková částka dluhu po splatnosti výše téměř 51 miliard korun.

Jitka Hanžlová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme