Ekonomiku v roce 2015 ovlivnila levná ropa, české hospodářství rekordně sílilo

Rok 2015 byl pro ekonomiku spíše příznivý. Hospodářství většiny zemí se zotavovalo z krize, i když oživení nebylo tak rychlé, jak se čekalo. Výjimkou byla Česká republika, kde ekonomika rychle posilovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na světové burzy měl vliv krok Fedu, který zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu (ilustrační foto)

Na světové burzy měl vliv krok Fedu, který zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Letošní rok byl ve znamení oslabujících cen ropy. V České republice jsme to ovšem na cenách pohonných hmot pocítili až koncem roku, protože na to měly vliv intervence centrální banky a tím pádem i slabší kurz koruny. Intervence si pochvalovali vývozci.

„Bylo to 25 miliard pro bilanci zahraničního obchodu a 240 miliard jenom pro exportéry. Ten rozdíl spotřebovali zase importéři. To bylo za loňský rok,“ připomněl místopředseda asociace exportérů Otto Daněk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ohlédnutí za rokem 2015 z ekonomického pohledu připravila Jitka Hanžlová

Inflace zůstávala nízká. Klesala nezaměstnanost, začaly se zvedat mzdy. Stoupaly tržby obchodníků i podniků. Česká ekonomika rostla nejrychlejšími tempy v Evropě.

Hypotéky byly levné, úroky se držely kolem dvou procent. Proto si také lidé více kupovali domy a byty.

Druhý pilíř se řítí k zemi

V roce 2015 se definitivně rozhodlo o konci druhého pilíře důchodového pojištění.

„Když jsme vyjednávali o koalici, tak nám bylo jednoduše řečeno, že sociální demokracie chce zrušit druhý pilíř. A já si s odstupem času myslím, že je to správně. Projekt se nepovedl, čerpal téměř miliardu z rozpočtu a také bych přemýšlel, kam by společnosti dnes investovaly,“ vysvětloval svůj postoj ministr financí Andrej Babiš z ANO.

Od ledna se začne rušit druhý pilíř penzijní reformy, vklady se budou vracet

Číst článek

Na pražskou burzu cenných papírů vstoupila nová emise. Akcionáři nápojářské firmy Kofola nabídli 1,5 milionu akcií. Upisovací cena za jednu akcii byla 510 korun.

O akcie byl zájem, jejich cena hned první den obchodování vystoupala na 522 koruny. Protože byl ale počet nabídnutých akcií malý, v následujících dnech to poklidnou atmosféru na pražské burze příliš nerozčeřilo.

„Na rovinu, pražské burze chybí další ČEZ, další Komerční banka. To jsou dvě společnosti, které na pražské burze často tvoří až 80 procent denního obratu. To, že přijde na trh Kofola, Pivovary Lobkowicz nebo Fortuna, které jsou o poznání menší čili zajímavější hlavně pro zahraniční hráče, s objemem nic extra neudělá,“ popsal tehdy analytik společnosti Colosseum František Bostl.

Fed věří kondici americké ekonomiky

Světové trhy spolehlivě rozhýbala americká centrální banka. Po téměř deseti letech zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu. To mělo na burzy velký vliv.

Rok 2015 byl naopak hodně trpký pro německou automobilku Volkswagen. Pomýšlela na světové prvenství v prodeji vozů, po skandálu s falšováním emisních testů se ovšem na první příčku vrátila japonská automobilka Toyota.

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme