Za stavební pozemky si lidé připlatí, mění se totiž definice parcely

Stavební pozemky letos v některých případech zdraží, a to až o pětinu. Může za to novela zákona o dani z přidané hodnoty, která mění definici parcely.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zablokovaná parcela kvůli plánu výstavby plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe

Zablokovaná parcela kvůli plánu výstavby plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe | Foto: Martin Karlík

Ještě loni byly pozemky bez inženýrských sítí, jako je voda nebo kanalizace, od daně osvobozené. Stačilo, aby sítě končily před hranicí pozemku. Nově se ale i z takové parcely bude platit DPH.

Podle ředitele společnosti Ekospol Evžena Korce se tak cena pozemků zvýší v řádech statisíců. U některých větších pozemků pak může jít i o miliony korun.

„Pozemky zdraží – ve většině případů o 21 procent DPH. V tomto případě dojde ke zdražení zhruba o milion korun na průměrnou parcelu, která se prodává v Praze,“ upozorňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za stavební pozemky si lidé připlatí, mění se totiž definice parcely

Víc zaplatí hlavně lidé ve velkých městech. V současnosti jsou nejdražší pozemky v Praze, Brně a Plzni. Třeba právě v hlavním městě se průměrná cena za metr čtvereční pohybuje okolo 20 tisíc korun.

„Zvýšení by se týkalo pouze pozemků, které by si daný zákazník kupoval od plátce DPH. To znamená, že ve většině případů jsou to developeři,“ dodává jednatel společnosti ReMax Jan Zachystal. Novinka se naopak netýká plátců DPH, kteří si mohou daň odečíst.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme