Vlastník OKD musí řešit zásadní kroky s věřiteli, rozhodlo jednání s ministry

Ministři financí, práce a průmyslu v dopoledních hodinách jednali se zástupci těžební firmy New World Resources (NWR) o budoucnosti dolů OKD, které firmě patří. Řešili spolu útlum těžby a propuštění horníků. Podle ministra průmyslu Jana Mládka z ČSSD bude vedení firmy muset mít všechny zásadní kroky odsouhlasené věřiteli. Jednání by měla pokračovat příští týden.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odboráři se opět nedohodli s vedením OKD na platech

Odboráři se opět nedohodli s vedením OKD na platech | Foto: OKD

Ministr potvrdil ČTK, že se bude jednat o eventuálním prodej Dolu Frenštát za jednu korunu. O plánu prodeje tohoto dolu státu ministr mluvil již dříve. Jde o zakonzervovaný důl na Novojičínsku, který vznikl v 80. letech minulého století, ale nikdy se v něm netěžilo.

Ve hře je podle Mládka zatím blíže neurčená reorganizace OKD, kterou bude řešit speciální pracovní skupina. „Musíme teď najít shodu s protistranou a vyjasnit si mandát v rámci vlády, kam až při té reorganizaci můžeme jít,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupci vlády budou o problémech společnosti OKD jednat s manažery firmy. O dalších budoucích krocích vlády hovořil ve vysílání ministr průmysl Jan Mládek

V prosinci bylo jednání o budoucnosti OKD zrušeno kvůli vysokým požadavkům majitelů z NWR. Neoficiální informace mluví o tom, že NWR požadovala od státu asi čtyři miliardy korun za to, že bude pokračovat v těžbě.

„Navržený způsob řešení je nepřijatelný. Ale dovedu si představit, že pokud firma nebude schopná vyplatit odstupné, který mají pracovníci OKD slíbené podle kolektivní smlouvy, tak bych navrhl, aby to zaplatil stát,“ dodává Mládek. Podle něj by pak stát vystupoval jako věřitel firmy.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové z ČSSD je důležité hlavně to, aby případné propouštění horníků neprobíhalo hromadně, ale postupně.

Podle ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše řekli zástupci vlády věřitelům a akcionářům, že je na nich, aby udělali zásadní kroky ke zlepšení hospodaření společnosti. Zástupci společnosti NWR nechtěli jednání komentovat.

Kvůli problémům společnosti OKD jsou ohrožená pracovní místa 13 tisíc lidí.

Zásoby na dolech OKD | Foto: Michal Jindra

ČTK, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme