Výsledky holdingu Unipetrol jsou rekordní. Firma loni vydělala přes sedm miliard korun

Petrochemický holding Unipetrol loni dosáhl na rekordní čistý zisk. Firma vydělala více než sedm miliard korun z předloňské půlmiliardové ztráty. V červených číslech byl podnik už od roku 2011. Podle analytiků stojí za pozitivními čísly hlavně vysoké rafinerské a petrochemické marže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasičům se podařilo dostat pod kontrolu požár v areálu chemičky Unipetrol v Záluží u Litvínova na Mostecku

Hasičům se podařilo dostat pod kontrolu požár v areálu chemičky Unipetrol v Záluží u Litvínova na Mostecku | Foto: Hasičský záchranný sbor ČR

Výsledky ovlivnilo i navýšení objemu zpracované ropy díky dokončení akvizic podílů ve společnosti Česká rafinérská. Právě Unipetrol je totiž největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Do celkových výsledků se ale zásadně promítl i srpnový požár etylenové jednotky v Záluží. Po několikadenním požáru totiž stála celá výroba, v menším rozsahu pak pracovala rafinerie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky holdingu Unipetrol jsou rekordní. Firma loni vydělala přes sedm miliard korun

Holding zahájil rekonstrukci zařízení už loni v prosinci. Do plného provozu chce firma jednotku nasadit až letos v říjnu. Právě omezená výrobní kapacita se projevila na poklesu výroby.

„Výrazně poklesly prodané objemy petrochemických produktů a zároveň litvínovská rafinerie jede v omezeném módu. Ušlý zisk za čtvrtý kvartál je 2,8 miliardy korun a za celý minulý rok pak 4,5 miliardy korun,“ přibližuje analytik J&T Banky Bohumil Trampota.

Velkou část škody ovšem firmě proplatí pojišťovna. Unipetrol by mohl získat zpět přes čtyři miliardy korun.

Odhady analytiků původně počítaly s dividendou z loňského zisku ve výši kolem pěti korun na akcii. Jenže srpnový požár scénář změnil a výplatu dividendy výrazně snížil. Jestli firma dividendu vyplatí a v jaké výši, zatím není jasné. Valná hromada obvykle zasedá na přelomu května a června.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme