V Česku se loni ubytovalo o desetinu víc turistů. Nejvíc přijelo Němců

Česko se stává oblíbeným cílem zahraničních turistů. Jen loni se jich tu ubytovalo přes osm milionů. Většina cizinců míří do Prahy, hlavně za památkami a nakupováním. Hotely nebo třeba penziony ale stále častěji využívají i čeští hosté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staroměstské náměstí (ilustrační foto)

Staroměstské náměstí (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Praha v návštěvnosti vede - loni do hlavního města přijelo přes šest a půl milionu lidí. Turisty ale láká třeba i Šumava, Český Krumlov nebo Hospital Kuks. Kromě památek lidé vyhledávají i lázně, místní gastronomii nebo nákupy.

Celkem loni přespalo v hotelích nebo penzionech více než 17 milionů lidí. Z cizinců bylo nejvíc Němců a Slováků.

„Vloni v Česku přenocovalo více než 8 120 000 zahraničních hostů. Hosté ze zahraničí stráví v českých ubytovacích zařízeních průměrně 2,75 noci,“ potvrzuje mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová.

Mezi ubytovanými ale přibývá i českých klientů. Podle Václava Stárka z Asociace hotelů a restaurací je to hlavně kvůli obavám z teroristických útoků, které nedávno zasáhly hned několik turistických cílů ve světě.

„Zvláště teď, kdy dochází k určitým bezpečnostním rizikům v zahraničí, tak poměrně hodně českých občanů se bude postupně vracet k trávení dovolené doma,“ říká Stárek.

Propad ruské klientely

Rusů meziročně přijelo o 216 tisíc méně, což je propad téměř o 40 procent. Právě Rusové u nás utráceli nejvíc, a to nejen za ubytování. Teď v nákupech vedou Číňané, kteří nejčastěji utrácejí za oblečení nebo za český křišťál a drahokamy. Průměrně tu nechají 19 tisíc korun.

Třeba čínská studentka Lajnsí tu loni strávila hned několik dní. Jejím cílem byla Praha a památky. „Praha je nádherné město a má dlouhou historii, proto jsem přijela, abych si ji celou prohlédla. O Praze znám spoustu knih v čínštině, znám třeba autora jménem Kafka,“ říká.

Největší zájem je o čtyřhvězdičkové pokoje. V Praze se dají sehnat už kolem padesáti eur na noc, tedy za zhruba 1300 korun.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme