NWR má miliardové ztráty. Po odchodu Bakaly je novým vlastníkem Ad Hoc Group

Těžební společnost New World Resources (NWR), majitel černouhelné firmy OKD, loni meziročně prohloubila ztrátu na 233 milionů eur, což je zhruba šest miliard korun. V roce 2014 společnost vykázala ztrátu 21 milionů eur, tedy asi 567 milionů korun. Po zveřejnění výsledků se rozhodli společnost opustit její hlavní akcionáři, podnikatelé Zdeněk Bakala a Peter Kadas. Novým většinovým vlastníkem NWR se stala skupina Ad Hoc Group, která sdružuje tři britské investiční společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Základním cílem OKD je bezpečnost horníků v dole.

Základním cílem OKD je bezpečnost horníků v dole. | Foto: Radek Luksa

AHG, což jsou vlastně věřitelé NWR, má 60 procent hlasovacích práv. Oznámila, že hodlá nadále podporovat OKD a spolupracovat s vládou a zainteresovanými stranami na stabilizaci podniku.

Skupina CERCL, která byla většinovým akcionářem těžební společnosti NWR a v níž má polovinu podnikatel Zdeněk Bakala, se rozhodla z uhelné firmy odejít. NWR dnes uvedla že CERCL Mining Holdings převede svůj podíl na ostatní akcionáře NWR, aby usnadnila restrukturalizaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novým většinovým vlastníkem NWR se stala skupina Ad Hoc Group. Podrobnosti přinesla analytička Českého rozhlasu Jana Klímová

Z představenstva NWR i z vedení všech firem NWR Group v této souvislosti odchází podnikatel Peter Kadas, který je Bakalovým partnerem. Odchází rovněž investiční bankéř Charles Harman, který po loňském Bakalově odchodu z vedení firmy zaujal jeho místo.

„Tento krok by měl usnadnit a urychlit jednání s vládou o tom, co bude dál s touto černouhelnou firmou, především pak s jejími zaměstnanci,“ vysvětluje analytička Českého rozhlasu Jana Klímová.

„Zdeněk Bakala a jeho spoluinvestor Peter Kadas sice byli doposud největšími akcionáři, na rozhodování ohledně budoucnosti společnosti se už ale fakticky nepodíleli, a to od restrukturalizace dluhů této firmy v roce 2014. Tehdy totiž převzali hlavní slovo ve firmě věřitelé, kteří v minulosti investovali do dluhopisů NWR. Při jednání s vládou tedy vznikaly nejasnosti, s kým vlastně jednat,“ upozorňuje.

Odbory teď doufají, že by se mohlo zkrátit období nejistoty pro horníky na Karvinsku. „Vnímám to pozitivně. Je tady prostor na to, aby mohla znova začít nová jednání ohledně OKD. Vnímám to, že vláda bude mít konečně jasného partnera,“ říká hornický odborový předák Jaromír Pytlík.

Konec NWR se prý blíží

Firmě NWR se loni příliš nedařilo ani v obchodní sféře. Tržby klesly o sedm procent na zhruba 630 milionů eur (17 miliard korun). Vyplývá to z auditovaných výsledků společnosti NWR, které dnes poskytla ČTK.

Na provozní úrovni EBITDA se firma dostala do ztráty čtyř milionů eur (přibližně 108 milionů korun), o rok dříve vykázala zisk 11 milionů eur (297 milionů korun). NWR loni také klesla produkce i prodej uhlí. Loni firma vytěžila osm milionů tun uhlí, zatímco v roce 2014 to bylo 8,6 milionu tun. Prodej uhlí klesl meziročně o čtyři procenta na 7,9 milionu tun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Těžební společnost NWR loni meziročně prohloubila ztrátu na zhruba šest miliard korun. Podle analytiků se konec firmy rychle blíží

Podle některých analytiků se konec NWR rychle blíží. Zadlužení společnosti je příliš vysoké a jen těžko by hledala investora, který by do ní vložil kapitál.

„Je jen otázka času, kdy firmě dojde hotovost. Management se samozřejmě snaží šetřit a snaží se krizový scénář co nejvíce oddálit, ale vnější prostředí je skutečně velmi nepříznivé. Podle našich prognóz by firmě mohla hotovost dojít již během příštího roku. Odhady se v čase mohou měnit tak, jak se bude vyvíjet světová cena uhlí, nicméně trend je jednoznačně negativní,“ upozorňuje analytik Komerční banky Josef Němý.

„Zadlužení firmy je jednoduše příliš vysoké a těžko se bude hledat investor, který by do současné NWR vložil potřebný nový kapitál. Zájem by spíš byl asi opravdu jen o jednotlivé doly firmy. NWR by mohl spasit opravdu jen raketový růst cen uhlí, to ale v nejbližší době čekat nelze. Důvodem je slabá globální poptávka a zpomalování čínské ekonomiky,“ dodává.

NWR loni prohloubila ztrátu na 223 mil.eur, tržby jí klesly | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Analytička Českého rozhlasu Jana Klímová má trochu optimističtější pohled: „Pro firmu a její další život je zásadní objem hotovosti na účtech, protože od toho se odvíjí další jednání s bankami, které firmu financují. Zatím je ten hotovostní polštář dvojnásobný, než kolik je limit pro banky. Takže ta firma teď není úplně v nějakém smrtelném stavu.“

„Na druhou stranu výhled cen uhlí pro letošní rok má stále klesající tendenci, takže někteří analytici nevylučují, že právě z tohoto důvodu by se hotovost mohla nakonec natolik snížit, že už letos by mohla hrozit insolvence. S jakým řešením přijde nový vlastník, tedy věřitelé, není zatím úplně jasné. Jejich primárním zájmem ale je udržet firmu v chodu,“ doplňuje Klímová.

Klesající ceny uhlí

NWR se v posledních letech kvůli klesajícím cenám uhlí na světových trzích potýká s velkými problémy, situaci navíc komplikuje čím dál větší konkurence. Těžba je i přes zavádění úsporných opatření ztrátová.

„Do Evropy se valí nepotřebné uhlí z Asie či Spojených států, protože z těchto lokalit ho vytlačily zelené zdroje a nová naleziště břidlicového plynu. Také v Evropě přitom spotřeba uhlí díky nástupu obnovitelných zdrojů klesá,“ připomíná Klímová.

Podle ní se ale NWR musí vypořádat i s následky minulosti, spojené právě se Zdeňkem Bakalou: „Určitě firmě nepomohly některé drahé nákupy technologií, které pak NWR a potažmo OKD mohly jen omezeně využít, prodej lukrativního majetku anebo že se dříve vyplácely velice vysoké dividendy. Tyto peníze především podle odborů nyní firmě chybí právě při útlumu těžby.“

Kvůli špatné situaci v OKD už odbory Dolu Paskov vyhlásily stávkovou pohotovost. Chtějí, aby je vedení informovalo o tom, co bude s propuštěnými horníky. Firma chce totiž důl se 1700 zaměstnanci ke konci roku zavřít.

ČTK, ČRo, Barbora Kladivová, Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme