Kontrolní hlášení podalo včas zhruba 84 procent plátců DPH

Každá šestá firma nepodala včas kontrolní hlášení DPH. Do 25. února to stihlo konkrétně 245 tisíc podnikatelů. Čtyři procenta z odevzdaných formulářů obsahují chyby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad, daňové přiznání, daně

Finanční úřad, daňové přiznání, daně | Foto: Filip Jandourek

„Reagovat na ně bude finanční správa tak, že vyzve plátce k opravě této chyby. A pokud oni ve stanovené lhůtě, která je zpravidla osmidenní, tyto chyby odstraní, tak nebudou následovat žádné sankce. Tím bude samozřejmě chyba opravena a napravena,“ popsala náměstkyně pro daně a cla Anna Schillerová, jak budou úřady u chybujících plátců DPH postupovat.

Pokuty ale poplatníkům hrozí za pozdní dodání nebo nedodání hlášení. Nejnižší pokutu - 1000 korun - za pozdní podání hlášení bez výzvy úřadu nebude Finanční správa udělovat do doby, než začne platit novela zákona. Ta obsahuje zmírňující sankce a měla by začít platit zhruba od poloviny roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kontrolním hlášení DPH mluvili generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček a předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda

Tisícikorunová pokuta bude pak automaticky prominuta pouze v případě, že prodlení při podání hlášení bylo v daném kalendářním roce poprvé.

Dále správa může dát pokutu 10 tisíc korun, pokud poplatník hlášení podá v náhradní lhůtě poté, co jej finanční úřad vyzval. Další pokuty ze zákona jsou 30 tisíc a 50 tisíc korun. Existuje i pokuta 500 tisíc korun v případech, kdy plátce závažně ztěžuje nebo maří správu daní.

Ministerstvo financí i Finanční správa jsou s dosavadním průběhem podávání kontrolního hlášení spokojené. Podle předsedy Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřicha Dandy je ale na závěry ještě brzy. „Vyhodnocení bych viděl tak za půl roku,“ poznamenal.

S tím víceméně souhlasí také generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček. „S tím, jak funguje kontrolní hlášení, jsme velmi spokojeni. To, jakým způsobem bude systém fungovat a jaké bude generovat výsledky, ukáže až nejbližší budoucnost,“ doplnil Janeček.

Kontrolní hlášení je speciální daňové tvrzení, které nenahrazuje řádné daňové přiznání k DPH ani souhrnné hlášení. V souvislosti s režimem přenesení daňové povinnosti však kontrolní hlášení nahrazuje původně samostatný výpis z evidence pro účely DPH.
Kontrolní hlášení bude podáváno pouze elektronicky, a to ve formátu a struktuře zveřejněné správcem daně.
Pramen: Finanční správa

Podle Dandy je ale kontrolní hlášení pro živnostníky nebo malé firmy jen další zátěží, ať už časovou nebo finanční. „Protože buďto to dělá sám, a pere se s tím, nebo to dává paní účetní, a ta bude samozřejmě chtít peníze,“ řekl s tím, že on sám se s vyplňováním hlášení 'pral' tři týdny.

S tím ale generální ředitel Generálního finančního ředitelství nesouhlasí. „Údaje, které se dávají do kontrolního hlášení, on musí dneska vést pro sestavení daňového přiznání k dani z přidané hodnoty,“ uzavřel.

Zavedení kontrolního hlášení, které se týká celkem půl milionu plátců, je v zákoně od ledna 2015, účinnost však byla o rok odložena. Firmy musí podávat kontrolní hlášení každý měsíc. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, bude lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u DPH. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně.

Opatření má zabránit miliardovým daňovým únikům a takzvaným karuselovým podvodům, kterých v posledních letech přibývá. Podle odhadů Finanční správy ročně unikne na dani z přidané hodnoty až 80 miliard korun. „Kontrolní hlášení je nejúčinnější v boji proti podvodům DPH,“ zdůraznil ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska ale není kontrolní hlášení dobré k ničemu. „Proces pravděpodobně fungoval, nicméně příjmy do státního rozpočtu to nepřinese a znamená to monitoring drobných podnikatelů ve prospěch velkých oligarchů, kteří si je potom budou moct namazat na chleba. To je vše, k čemu to bud sloužit,“ poznamenal.

ČTK, ČRo, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme