Českým stavebníkům vadí zdlouhavá vydávání stavebních povolení a složité zákony

České stavebnictví se po letech útlumu opět rozjelo. Letos a příští rok by mělo podle průzkumu společnosti CEEC research růst téměř o 2,5 procenta. Přesto se toto odvětví z krize dostává jen obtížně. Stavebníkům vadí zdlouhavá výběrová a stavební řízení a také složité zákony.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba vědeckého centra Biocev ve Vestci. Interiéry budoucího centra fenogenomiky

Stavba vědeckého centra Biocev ve Vestci. Interiéry budoucího centra fenogenomiky | Foto: A.Rokosová

Růstu stavebnictví pomohly mimo jiné peníze, které na nové stavby nebo opravy uvolnil stát. I letos bude vláda pokračovat v investicích do infrastruktury. Na konferenci o českém stavebnictví to potvrdil sociálnědemokratický premiér Bohuslav Sobotka.

„Necelých 4,5 miliardy korun šly v loňském roce na rekonstrukce silnic II. a III. třídy. V letošním roce na tento účel půjdou 3 miliardy korun. To znamená, během roku 2015, 2016 půjde mimořádně a vlastně poprvé v historii na obnovu zanedbané dopravní infrastruktury v podobě silnic II. a III. třídy víc než 7 miliard korun,“ řekl Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co vadí stavebníkům na vydávání stavebních povolení, zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová

Podnikatelům ve stavebnictví ale více než nové zakázky schází lepší legislativa. „Teď jsme připravovali průzkum a analýzu mezi developery. Tam se ukázalo, že to, co jim chybí, nejsou peníze nebo nové projekty, to, co jim chybí, je nedostatek koncepce ze strany státu nebo municipalit a nekvalita legislativy,“ popsal to David Marek ze společnosti Deloitte.

Zdlouhavé stavební řízení

Konkrétní příklad doplnil generální ředitel stavební firmy PSJ František Vaculík. „Třeba z Jihlavy, kdy připravujeme development ve starých kasárnách, která jsou už delší dobu na zboření , a po dvouletém úsilí nám přijde nějaký papír z ministerstva kultury, že nějaký občan, který šel kolem, se rozhodl, že podá žádost, aby to bylo dáno jako památka. Protože tam Dukla Jihlava kdysi spávala. Prostě pro mě absurdní věci.“

Samotné vydávání stavebního povolení je podle podnikatelů příliš zdlouhavé. Stěžuje si na to například generální ředitel firmy Ekospol Evžen Korec. Odvolává se na zjištění Světové banky, která právě rychlost povolení zkoumala v různých zemích světa.

„Z celkově 189 sledovaných zemí je Česká republika na 127. místě. Myslím, že to je samo o sobě naprosto alarmující údaj. Navíc tyto dny jsou dané pro malé stavby, pokud vezmeme velké stavby, tak se běžně povolují od tří do sedmi let. A celý proces EIA, územní rozhodnutí a stavební povolení, kde se řeší totéž, neskutečně poškozuje stavebnictví,“ zdůraznil Korec.

Jeden stavební úřad

Ministerstvo pro místní rozvoj předložilo Poslanecké sněmovně novelu stavebního zákona. Podle předkladatelky, ministryně pro místní rozvoj z hnutí ANO Karly Šlechtové je to ale jen polovičaté řešení.

„My jsme chtěli, aby jeden stavebník šel na jeden úřad, který by za něj všechno zajistil. Stejně musíme jít na několik speciálů, pak skončíme na obecním stavebním úřadu. Nicméně náš nápad byl, aby existoval jeden stavební úřad, obecní stavební úřad, který by si vyžádal závazná stanoviska od speciálních stavebních úřadů, a stavebník by chodil jenom k němu,“ dodala Šlechtová.

Stavební řízení u veřejných zakázek například zdržují i podněty - tedy stížnosti neúspěšných žadatelů antimonopolnímu úřadu. Podle ministryně Šlechtové by je mohla omezit jedna z nových částí novely stavebního zákona. Ta stanoví, že stěžovatel musí složit kauci. A to ve výši 10 tisíc korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme