Průzkum pro ČRo: Až třetina Čechů nenakupuje potraviny s palmovým olejem

Palmový olej má stále víc odpůrců. Z exkluzivního průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas vyplývá, že potraviny s obsahem palmového oleje si nekupuje až třetina Čechů, především ženy a vysokoškoláci. Lidé si totiž více uvědomují ekologické dopady při výrobě tuku i zdravotní rizika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plantáž na palmový olej v Indonésii

Plantáž na palmový olej v Indonésii | Foto: CC BY 2.0

Malá písmena na etiketě zboží představují pro mnoho nakupujících překážku. Až čtvrtina lidí se v textu na obale nevyzná. Většina sleduje hlavně cenu nebo původ zboží.

Palmový olej se vyskytuje téměř ve všech typech potravin – od čokolády přes zmrzlinu a brambůrky až třeba po pomazánky. Přesto se mezi nakupujícími najdou ti, kteří do košíku výrobky s palmovým tukem zásadně nedávají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Až třetina Čechů nenakupuje potraviny s palmovým olejem, vyplývá z průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas

„Palmový olej, respektive jeho přítomnost v produktech, zohledňuje třetina lidí alespoň někdy,“ potvrzuje sociolog Daniel Prokop ze společnosti Median.

„Hodně lidé říkají, že to zohledňují v cukrovinkách, v samotných tucích a v potravinách pro děti. V těchto věcech to zohledňuje až 25 až 30 procent lidí. Naopak menší část lidí to zohledňuje v masných výrobcích a v běžném pečivu,“ dodává. Větší pozornost tomu podle průzkumu věnují ženy.

Podle Prokopa se povědomí o palmovém oleji zvyšuje i díky celosvětovým kampaním. Loni na podzim se například objevily fotografie zničených indonéských pralesů.

Průzkum - palmový olej | Foto: Český rozhlas, Median

Indonésie patří spolu s Malajsií a Singapurem mezi největší producenty palmového oleje, ročně se ho tam vyprodukují desítky milionů tun. Kvůli těžbě ale mizí hektary zeleně. Také proto někteří výrobci od používání palmového tuku ustupují.

Vliv na zdraví

Stejně jako například Jan Zeman, který teď ve své pekárně peče z kakaového másla. „Bylo to moje vnitřní rozhodnutí při první příležitosti, kdy ta možnost byla - udělat změnu, která prospěje nejen zdraví našich zákazníků, ale i něčemu většímu, a to je ochrana deštných pralesů,“ vysvětluje.

Firmy využívají palmový olej hlavně kvůli jeho ceně. Zatímco třeba litr řepkového oleje stojí skoro 21 korun, palmový tuk je až o čtyři koruny levnější.

Průzkum - palmový olej | Foto: Český rozhlas, Median

Podle nutriční specialistky z jihlavské nemocnice Jitky Turňové má ale palmový olej negativní vliv na zdraví, a to kvůli velkému množství nasycených mastných kyselin. „Je spojován s kardiovaskulárními onemocněními, ať už je to zvýšený cholesterol nebo ateroskleróza,“ vypočítává.

Lékař a předseda Společnosti pro výživu Petr Tláskal upozorňuje, že palmového oleje by si lidé měli všímat stejně jako dalších složek jídla:

„Složení odpovídá saturovanými mastnými kyselinami i živočišným tukům. Saturovaných mastných kyselin konzumujeme trochu více, než bychom měli, a ty nám pak mohou dělat zdravotní obtíže.“

„Rozhodně to není ani žádný jed. Je to součást výživy, kterou máme. S tím, že je nutné si uvědomit, že palmový olej má určité vlastnosti, které zase nemají třeba rostlinné oleje, které jsou na tom složením mastných kyselin lépe,“ dodává Tláskal.

Ministerstvo zemědělství má ovšem na používání palmového oleje v potravinách jiný názor. Podle úřadu jde spíše o etický problém, než o to, že by surovina byla zdravotně závadná.

Metodika výzkumu | Foto: Český rozhlas, Median

Struktura vzorku - Sociodemografie | Foto: Český rozhlas, Median

Eliška Malínská, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme