Stále více důchodců má penzi zatíženou exekucí, týká se to už téměř 85 tisíc lidí

Přibývá důchodců, kteří přicházejí o část svých příjmů kvůli exekuci. Z aktuálních údajů za březen vyplývá, že srážky z důchodů má skoro 84 500 penzistů. Například v roce 2000 evidovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) necelých 16 tisíc penzí s exekucí, v roce 2006 už téměř 61 tisíc a v roce 2014 překročil počet 75 tisíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Politický program stran ucházejících se o přízeň voličů je pro řecké důchodce, strádající krizí, důležitý

Politický program stran ucházejících se o přízeň voličů je pro řecké důchodce, strádající krizí, důležitý | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Exekuce může být prováděna ze všech typů důchodů – ze starobního, invalidního, pozůstalostního a z příplatků k důchodu. Podle údajů ČSSZ v případě starobních důchodů upadají do dluhové pasti častěji ženy. Na druhé straně v průměru se v této skupině více peněz sráželo mužům - přes 2000 měsíčně, zatímco ženám přes 1500.

U invalidních důchodů bylo zastoupení pohlaví opačné. Exekuci mělo více mužů. Ženy opět převažovaly ve skupině pozůstalostních důchodů. To ale může vyplývat i z toho, že tento typ penze pobírají převážně ženy-vdovy.

Hlavním důvodem, proč se důchodci dostávají až do exekuce, je to, že většinou nemají jiný druh příjmů a neodhadnou, že nedokážou splácet. Nebo se stane něco, co nepředvídali. Třeba onemocní.

Taková situace zaskočila například pana Václava. „Bral jsem si pořád půjčky. Půjčoval jsem si, když mi to dali. A ono to naskakovalo a najednou tam bylo tolik peněz... Říkal jsem si, že to splatím. Jenže dneska jsem mrzák,“ svěřil se před časem.

Ale zadlužují se i lidé, kteří už v důchodu jsou. „Důvody jsou zejména dluhy, které vznikají na prodejních zájezdech, dluhy kvůli neplacení výživného nebo nesplácení půjček. Za částí exekucí stojí rovněž drobné dluhy, a to například pokuty dopravnímu podniku, poplatky obcím za svoz odpadu, případně penále zdravotním pojišťovnám,“ připomíná mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

Nezabavitelná částka

Informaci o zahájení exekučních srážek na důchod nebo nemocenskou posílá Česká správa sociálního zabezpečení písemně. A to i v případě, že kvůli nízkému důchodu exekuční srážku provádět nemůže.

Pokud chce člověk protestovat, musí se obrátit na tu instituci, která o exekuci rozhodla. Ne na správu sociálního zabezpečení. Ta o tom nerozhoduje, jen musí ze zákona udělat srážku peněz.

Výše minimální finanční částky, kterou musí člověk dostat a exekuce na ni nemůže, je u důchodu 6178 korun. To se ještě může zvyšovat podle počtu osob, které musí dlužník vyživovat. Na jednu osobu je částka 1500 korun. Částka, nad kterou se zbytek důchodu může srazit bez omezení, je pak 9268 korun.

Důchodci s exekucí | Foto: Český rozhlas

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme