Soud omezil možnost mateřské firmy NWR rozhodovat o OKD

Krajský soud v Ostravě dnes předběžným opatřením omezil možnost mateřské firmy NWR rozhodovat o OKD. Černouhelná těžební společnost je v insolvenci, má vysoké dluhy a nemá je z čeho platit. Všechny kroky, které se budou týkat OKD, musí nyní schválit věřitelský výbor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Věřitelé se poprvé sejdou 10. srpna. Dokud nebude výbor ustanoven, rozhodující pravomoc bude mít insolvenční soud. Rozhodl o tom samosoudce Petr Kula.

"Krajský soud v Ostravě dnes vyhověl managementu OKD a vydal předběžné opatření, kterým podmínil veškeré kroky NWR vůči OKD souhlasem věřitelského výboru," řekl ČTK mluvčí firmy Ivo Čelechovský.

Dodal, že hlavním důvodem žádosti bylo, aby vedení OKD v rámci insolvenčního řízení v maximální míře předešlo pochybnostem o podjatosti vedení těžařské firmy, zajistilo rovný přístup ke všem věřitelům a transparentní nakládání s majetkem OKD.

Čelechovský dodal, že vedení společnosti chce tímto opatřením rovněž zajistit ochranu OKD před nepodloženými dohady o případných transakcích s majetkem OKD. "Na základě verdiktu tak NWR další postup managementu OKD počínaje dnešním dnem už nebude mít možnost změnit," řekl mluvčí.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme