České ekonomice se daří. V prvním čtvrtletí rostla meziročně o tři procenta

Česká ekonomika na začátku roku rostla oproti loňsku o tři procenta. Vyplývá to ze zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu. Jde o mírné zhoršení, podle prvního rychlého odhadu z května hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 3,1 procenta a mezičtvrtletně o 0,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekonomové ODS odhadují, že by schodek rozpočtu na příští rok mohl být o 20 miliard nižší, jen asi 50 miliard

Ekonomové ODS odhadují, že by schodek rozpočtu na příští rok mohl být o 20 miliard nižší, jen asi 50 miliard | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Zpřesněný odhad ČSÚ potvrdil, že výkon české ekonomiky na počátku letošního roku rostl, a to nejen meziročně, ale také mezičtvrtletně. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezonnost vzrostl o 0,4 procenta.

„Příznivý hospodářský vývoj pokračoval ve většině odvětví tuzemské ekonomiky, zejména ve zpracovatelském průmyslu, který vzrostl meziročně o 6,4 procenta,“ uvádí ČSÚ.

Meziročně rostla hrubá přidaná hodnota i ve většině odvětví služeb. Například v obchodě, dopravě a ubytování o 3,8 procenta.

K růstu hrubého domácího produktu přispěla i rostoucí spotřeba domácností. Výdaje domácností se meziročně zvýšily o 3,1 procenta a mezičtvrtletně o 0,9 procenta. Stejně jako v předchozím roce rostla spotřeba ve všech základních kategoriích, zejména předměty dlouhodobé spotřeby.

Díky pokračujícímu hospodářskému růstu se také příznivě vyvíjel trh práce, objem mezd a platů rostl nejvíc od roku 2008. „V prvním čtvrtletí vzrostla celková zaměstnanost v pojetí národních účtů meziročně o 1,9 procenta a mezičtvrtletně o 1,5 procenta,“ upřesňuje ČSÚ.

HDP v Česku | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme