Češi v porovnání s EU tráví v práci nejvíce času, patří ale mezi nejhůře ohodnocené

V porovnání s ostatními státy Evropské unie patří čeští zaměstnanci k těm, kteří v práci tráví nejvíce času. Zároveň jsou ale stále mezi nejhůře ohodnocenými. Vyplývá to z analýzy, kterou zpracovala personální agentura AC JOBS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zdá se, že zaměstnanecký poměr - tak jak ho známe dnes - už do budoucna nebude samozřejmostí.

zdá se, že zaměstnanecký poměr - tak jak ho známe dnes - už do budoucna nebude samozřejmostí. | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Češi podle analýzy tráví v zaměstnání průměrně 40 a půl hodiny týdně. V počtu odpracovaných hodin se řadí na páté místo v unii. Stejnou příčku, jenže na opačném konci žebříčku (podle údajů evropského statistického úřadu Eurostatu), obsazují ve výši minimální mzdy.

„Minimální měsíční mzda v Česku se i po letošním zvýšení na 9900 korun měsíčně řadí k nejnižším v Evropské unii. Horší minimální platy mají už jen Litva, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko,“ uvedla ve zprávě Olga Hyklová, majitelka a výkonná ředitelka společnosti AC JOBS.

Velké rozdíly jsou i v platech zaměstnanců. V Česku se průměrná hrubá mzda v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšila o 1119 korun na 26 480 korun. Například učitelé na základních školách si podle statistiky vydělají měsíčně v průměru zhruba 22,6 tisíce korun.

Třeba v Německu učitelé vydělají kolem 70 tisíc korun měsíčně, pekaři zhruba 50 tisíc a taxikáři kolem 35 tisíc korun za měsíc. Výrazně vyšší platy mají Švýcaři. Řidič autobusu si tam vydělá pětkrát víc než v Praze a učitelé základních škol mají plat sedmkrát vyšší.

Pouze 35 procent Čechů je spokojeno se zaměstnáním

Nízké výdělky se podle analýzy odrážejí i v míře spokojenosti českých zaměstnanců. V Česku je podle průzkumu pouze 35 procent zaměstnanců spokojeno se svým zaměstnáním. Ve 43 procentech případů je trápí právě malé platy. I proto se podle agentury chystá do zahraničí za prací kolem 130 tisíc Čechů.

Výrazné rozdíly v platech jsou v Česku i mezi ženami a muži. Agentura ale upozorňuje, že v Evropské unii to není nic neobvyklého. „Česká republika je v rozdílech platů podle pohlaví třetím nejhorším státem v unii. Větší rozdíly jsou už jen v Rakousku a Estonsku. Ženy v Česku mají v průměru o 22 procent nižší plat než muži. V rámci unie se ale nejedná o neobvyklý jev. Například ženy v Německu loni průměrně vydělávaly o 21 procent méně než muži,“ popsala Olga Hyklová.

Rozdíly v platech jsou v České republice i mezi jednotlivými kraji. Analýza agentury konstatuje, že jsou různé hodinové mzdy. K nejlépe hodnoceným zaměstnancům patří dlouhodobě ti z Prahy, kde se v loňském roce průměrná hrubá hodinová mzda dostala na 196 korun.

Například v Pardubickém kraji činil hodinový plat 152 korun a ve Zlínském kraji to bylo jen 144 korun. Zatímco v Praze tak během letošního prvního čtvrtletí dosáhl průměrný měsíční hrubý plat téměř 33 tisíc korun, v Karlovarském kraji to bylo pouze 23 096 korun.

Z údajů agentury ale vyplývá, že navzdory nízkým platům mají Češi chuť pracovat. „Nízká nezaměstnanost a převis volných pracovních míst naznačují, že by platy v České republice mohly v budoucnu stoupat. Česko ale ještě dlouho nebude patřit mezi země, které nabízejí nejvyšší platy,“ uzavřela Olga Hyklová.

Jitka Hanžlová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme