Český Avast kupuje konkurenta AVG Technologies. Zaplatí téměř 32 miliard korun

Český výrobce antivirových programů Avast kupuje nizozemského konkurenta AVG Technologies. Za převzetí zaplatí 1,3 miliardy amerických dolarů, tedy v přepočtu téměř 32 miliard korun. Společnost AVG Technologies vznikla stejně jako Avast v Česku, nyní ale sídlí v Amsterodamu a s jejími akciemi se obchoduje na newyorské burze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ženy, které odjely z Velké Británie do Sýrie a přidaly se k Islámskému státu, hrají klíčovou roli na sociálních sítích

Ženy, které odjely z Velké Británie do Sýrie a přidaly se k Islámskému státu, hrají klíčovou roli na sociálních sítích | Foto: Fotobanka RGBStock

Firma Avast si od transakce slibuje především větší záběr, technologickou hloubku a otevření nových trhů.

„Naše odvětví zažívá velké změny, tato akvizice nám poskytne šíři a záběr zůstat na špici, jak už pro stávající zákazníky tak i pro nové,“ říká generální ředitel Avast Software Vince Steckler.

„Velikost nové společnosti jí umožní více investovat do rostoucích trhů, a to i v kontextu připojování stále více zařízení k internetu a s ním souvisejícímu rostoucímu množství hrozeb,“ dodal generální ředitel AVG Gary Kovacs.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český Avast kupuje konkurenta AVG Technologies. Zaplatí téměř 32 miliard korun. Téma pro Barboru Kladivovou

Programy v počítačích od dvou původně českých společností bude moct nově užívat více než 400 milionů uživatelů na celém světě. Největším trhem pro nově spojené firmy nadále zůstávají Spojené státy.

Avast za koupi konkurenta zaplatí o třetinu vyšší cenu za akcii, než je průměr v posledních šesti měsících.

„Do budoucna je to strategické partnerství. Každé spojení umožní být větší a zasáhnout větší trh. Teď navíc nastává nová éra internetu - digitalizace, cloud a tak dále - a tam je důležitější být silnější a větší,“ upřesňuje Karel Javůrek z Živě.cz.

AVG Technologies ale není první firmou, kterou Avast koupil. „Už před dvěma lety Avast potvrdil svůj zájem proniknout hlouběji do mobilního světa. Koupil si tou dobou víceméně velmi úspěšné vývojářské studio Inmite, které se zaměřovalo především na mobilní aplikace pro velké korporátní klienty, jako byla třeba Škoda Auto nebo některé banky,“ říká Jan Beránek ze serveru Lupa.cz.

Avast a AVG, dvě původem české firmy

Česká antivirová firma Avast Software působí na trhu od roku 1988. Založili ji počítačoví nadšenci Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Avast je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. Bezpečnostní programy dodává jak pro počítače, tak i mobilní zařízení.

Firma Avast se podle odborníků řadí ke světové špičce. Má celkem 13 kanceláří v Praze, Brně a dále v Německu, Číně, Jižní Koreji, Tchaj-wanu a v USA.

V roce 2014 zvýšil Avast výnosy o polovinu na 217 milionů dolarů, tedy v přepočtu asi na 5,5 miliardy korun. Počet zákazníků společnosti stoupl v poslední době o téměř 30 milionů na 233 milionů.

Firma AVG Technologies vznikla v roce 1991 v Brně, nyní ale sídlí v Amsterodamu. Od roku 2012 také působí na burze v New Yorku. Loni AVG otevřela v Tel Avivu globální centrum pro mobilní technologie.

V roce 2014 firmě klesl zisk o téměř polovinu na 173 milionů korun. Tržby pak klesly o osm procent na 1,88 miliardy korun. AVG má zhruba 200 milionů uživatelů po celém světě.

Anna Jadrná, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme