OKD požadují až miliardový úvěr, jinak mohou zastavit těžbu uhlí

Až miliardový úvěr potřebuje společnost OKD, aby mohla pokračovat v těžbě uhlí. Pokud peníze nedostane, hrozí, že bude muset ještě letos zastavit provoz. Ostravsko-karvinské doly zároveň zahájily přípravy na útlum Dolu Paskov. Přestože ještě není známý termín ukončení těžby, firma už chystá potřebnou dokumentaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

„OKD budou v případě reorganizace pro financování svých provozů ještě do konce roku 2016 potřebovat externí úvěr v rozmezí 700 milionů až jedné miliardy korun,“ řekl novinářům mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

V opačném případě existuje vysoké riziko, že OKD budou muset ukončit těžbu uhlí. „Přičemž náklady násobně převýší potřebu financování v reorganizaci,“ dodal v této souvislosti Čelechovský.

Firma se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí. Dluží nejméně 17 miliard korun a má 650 věřitelů. Její majetek nedosahuje ani 7 miliard.

OKD mají nyní zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků. Majitelem OKD je společnost New World Resources (NWR). Tu od února vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG).

Martin Knitl, ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme