Česko je blíž naftě od zkrachovalé Viktoriagruppe. Chce se dohodnout s majitelem skladu

Česko by od zkrachovalé německé společnosti Viktoriagruppe mohlo získat zpátky naftu. Podle Lidových novin dnes šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr vyrazí do Mnichova. Podepíše tam dohodu s novým majitelem skladu, ve kterém je palivo za miliardu korun uložené.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní správa hmotných rezerv stěhuje naftu ze skladů Viktoriagruppe, firma neplatila daně a má obstavené účty (ilustrační foto)

Státní správa hmotných rezerv stěhuje naftu ze skladů Viktoriagruppe, firma neplatila daně a má obstavené účty (ilustrační foto) | Foto: Státní správa hmotných rezerv

Smlouva má jasně říct, že si Česko může zhruba 80 milionů litrů nafty odvézt. Obě strany se podle deníku zároveň dohodly na opravě rozbité železniční vlečky, bez které by se takové množství převézt zpátky z Německa nedalo.

Právě tato závada byla podle Jany Klímové, analytičky Českého rozhlasu, jeden z problémů, kvůli kterým jednání trvají tak dlouho.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko by mohlo získat zpátky naftu od zkrachovalé německé firmy Viktoriagruppe. Případ připomněla analytička Českého rozhlasu Jana Klímová

„Stát už vyzkoušel i jiné možnosti. Poslal tam stavební firmy, které to obhlížely. Zajistil si také cisterny, které by to vozily po silnici. Ukázalo se ale, že by to byl nekonečný konvoj desítek, možná stovek aut,“ vysvětlila.

Firma Viktoriagruppe pro Česko skladovala zásoby nafty 12 let. V insolvenci skončila před rokem a půl.

Konkurzní správce tehdy zpochybnil, že má Česko na všechnu naftu nárok. Obrat nastal až letos v únoru, kdy správce odvoz dovolil s tím, že o palivo se s Českem může, ale nemusí soudit.

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme