Půjčky, jízdy načerno, mobily. Do dluhů zabředávají stále častěji i velmi mladí lidé

Češi si začínají půjčovat peníze už jako náctiletí. Až 97 procent mladých lidí mezi 15 a 24 lety má dluh do 30 tisíc korun. Vyplývá to z údajů společnosti KRUK, která hlídá pohledávky bank, mobilních operátorů nebo také pojišťoven.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhy - exekuce

Dluhy - exekuce | Foto: Ladislav Bába

Často jde o studenty, kteří nemají ještě žádný příjem, nebo o děti ze sociálně znevýhodněných rodin. Půjčí si a pak nemají z čeho splácet. Průměrně dluží mladí lidé mezi 15 a 24 lety necelých devět tisíc korun.

„Pokud si mladí lidé berou půjčku, nejčastěji si půjčují na různá elektronická zařízení - ať už to jsou mobilní telefony, počítače, notebooky, nebo tablety. Zatímco mladé ženy si průměrně půjčují necelých 8500 korun, muži mají dluh o něco vyšší, 9200 korun,“ říká Markéta Fixová ze společnosti KRUK.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mladí dlužníci mají závazek v průměrné výši 9 tisíc korun, zjistila Zuzana Švejdová

Dluhy ale nepochází jen z půjček. Vznikají třeba i nezaplacením poplatků za pobyt v nemocnici nebo neuhrazenou pokutou za jízdu načerno. Často jde také o pozdní splátku faktury u mobilního operátora.

Do dluhů se často děti dostávaly i vinou rodičů, kteří za ně neplatili poplatky za svoz komunálního odpadu. To už je minulostí. Od letošního ledna totiž platí novela zákona o místních poplatcích, která dosavadní praxi zrušila. Zatímco dříve mohly obce vymáhat peníze za odvoz odpadu i po malých dětech, teď zaplatí primárně jejich rodiče.

Pád do dluhové pasti hrozí i nezletilým

Mezi dlužníky jsou i nezletilí. Banka jim sice peníze nepůjčí, ale některé neseriózní nebankovní společnosti ano. Takové úvěry jsou rizikové, přesto si je sjednávají nejen mladí lidé, ale i dospělí. Často totiž netuší, že při nesplácení jim hrozí exekuce.

A nemusí jít jen o takzvané rychlé splátky. Do exekuce se lidé dostávají i kvůli neplacení bankovních úvěrů.

„Mladí lidé si zařídí spotřebitelský úvěr, který se později ukáže, že je nad jejich schopnosti. A samozřejmě - pokud dluhy nadále neřeší, nejsou v řešení aktivní, tak se může stát i to, že se kvůli těmto dluhům mohou dostat i do exekuce,“ říká mluvčí Exekutorské komory Petr Vorlíček.

Aby se mladí lidé nedostávali do dluhové pasti, zavádí řada základních škol výuku takzvané finanční gramotnosti. Děti se tam učí například to, jak hospodařit s penězi nebo kam investovat.

Téměř dvě třetiny Čechů se nechovají ekonomicky zodpovědně, ukázal průzkum ministerstva

Číst článek

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme