Lidé čím dál více nalétávají lichvářům, podmínky má zpřísnit nový zákon

Lidé, kteří si berou nebankovní spotřebitelské úvěry, se vystavují nebezpečí, že nebudou schopni splácet a skončí ve spirále dluhové pasti. Je totiž stále hodně lichvářů, kteří nedodržují pravidla. Ukázaly to poslední kontroly České obchodní inspekce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Fröhlich, tiskový mluvčí České obchodní inspekce

Jiří Fröhlich, tiskový mluvčí České obchodní inspekce | Foto: Eva Dvořáková

Inspektoři nedávno z 56 provedených kontrol zjistili pochybení ve 34 případech. Konkrétní příklad jedné z lichvářských firem popsal mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

"Například firma Help financial ve své reklamě na spotřebitelský úvěr neuvedla všechny zákonné informace,“ říká Fröhlich. Podobně prý postupovala i u smluv.

Firma v nich mimo jiné zamlčela informace o výpůjční úrokové sazbě, jejichž uvedení je zákonná povinnost. V dalších smlouvách zase chyběly data o úrokové částce splatné za den.

Přehrát

00:00 / 00:00

„Drtivá většina stížností se týká toho, že lidé zaplatili za zprostředkování peníze předem. Pak už zprostředkovatele neviděli,“ říká mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Přitom u některých půjček tvoří RPSN (roční procentní sazba nákladů) až 200 procent. To úvěr prodraží. Klient si poté jen velmi těžko spočítá, na kolik ho půjčka ve skutečnosti přijde.

Ve smlouvách prý také chyběla možnost mimosoudního řešení spotřebitelských sporů prostřednictvím finančního arbitra. Což je také novou zákonnou povinností.

„Společnost HELP Financial jsme se pokoušeli kontaktovat po telefonu. Nikdo nám to ale nezvedl,“ popisuje Fröhlich.

Na vině jsou i zprostředkovatelé

Všem chybujícím firmám byly za letošní první čtvrtletí uděleny pokuty ve výši 273 tisíc korun. Česká obchodní inspekce přitom kontrolovala jen mimobankovní poskytovatele půjček.

Ale i zprostředkovatele. „Když vám někdo za úplatu slibuje, že vám zprostředkuje půjčku, tak má nárok na odměnu až v okamžiku, kdy vás písemně seznámí s tím, koho oslovili a s jakým výsledkem. Do té doby neplaťte nic,“ varuje Fröhlich.

Drtivá většina stížností se prý týká právě toho, že lidé za zprostředkování peníze zaplatili předem a už zprostředkovatele vůbec neviděli.

Situaci má vyřešit nový zákon

K častým praktikám nepoctivých poskytovatelů úvěrů patří i to, že dopředu počítají s tím, že klient nebude schopen splácet úroky. Poté by měli nárok na jeho majetek.

Sociálně slabším dlužníkům také obstaví sociální dávky a budou mít jistý příjem. V současné době by měl podmínky zpřísnit zákon o úvěru pro spotřebitele, který včera schválil Senát.

Důvody přiblížil ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Je to hlavně pro ochranu občanů a spotřebitelů, kteří mají poté větší jistotu, že je někdo nepodvede,“ říká Babiš.

Zákon v současnosti čeká na posouzení a schválení prezidentem republiky.

Jitka Hanžlová, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme