Zájem o hypotéky dál roste, v červnu si na nové bydlení půjčilo přes 12 tisíc lidí

Průměrná úroková sazba u hypoték dál klesá. V červnu se oproti květnu snížila o dvě setiny procenta na 1,87 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Výhodnější hypotéky přilákaly téměř o 1500 nových klientů víc než v květnu. Celkem si peníze na vlastní bydlení v červnu půjčilo přes 12 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Pokud si chce někdo půjčit milion na dvacet let, průměrně bude platit měsíční splátku pod 5000 tisíc, konkrétně 4999 korun, pokud milion na 15 let, je to 6377 korun.

Řada lidí si však půjčuje vyšší částky – průměrná výše hypotéky byla v červnu necelé dva miliony – a také mohou splácet delší dobu. Od toho se pak odvíjí konkrétní výše splátek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zájem o hypotéky dál stoupá. Ve vysílání Radiožurnálu o tom mluvila redaktorka Barbora Kladivová

Třeba v Praze lidé podle výkonného ředitele finanční skupiny Chytrý Honza Jiřího Patáka nejčastěji volí „dlouhé“ hypotéky na třicet let.

„Počítejme, že minimální splátka u jednoho milionu korun na třicet let je zhruba 3200 korun. Když vezmu, že průměrný byt v Praze už stojí přes tři miliony, tak se v té průměrné splátce dostávám někde k deseti tisícům korun,“ uvedl výkonný ředitel finanční skupiny Chytrý Honza Jiří Paták.

V květnu si podle Fincentra Hypoindexu půjčilo na bydlení 10 831 lidí, v červnu 20 702 lidí. Zájem však nestoupá jen v meziměsíčním porovnání.

Za šest měsíců letošního roku si hypoteční úvěr zařídilo u bank víc než 55 tisíc lidí. Půjčili si celkem necelých 107 miliard korun. Oproti stejnému období loňského roku tak přibylo nejen nových klientů, ale narostla i půjčená suma peněz.

Hlavním důvodem levnějších hypoték jsou podle analytiků nejen klesající úrokové sazby, ale také nízká nezaměstnanost a vyšší platy. Obava, že klienti bank nebudou mocí splácet své úvěry, tak klesá.

Průměrná úroková sazba u hypoték | Foto: ČTK

ČRo, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme