Normy nesplňuje každá druhá hračka, zjistila ČOI. Uložila pokuty za 1,8 milionu

Každá druhá hračka nesplňuje zákonem dané normy. Zjistila to Česká obchodní inspekce. Letos provedla už víc než 500 kontrol hraček pro děti do 14 let. U více než 280 bylo zjištěno porušení platných předpisů. Inspektoři uložili 220 pokut za téměř 1,8 milionu korun. Do databáze nebezpečných výrobků nahlásili tři výrobky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětské skatování s koloběžkou ve Strašnickém betonovém skateparku Parku Gutovka

Dětské skatování s koloběžkou ve Strašnickém betonovém skateparku Parku Gutovka | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Kontrolovány byly jak prodejny specializované či smíšené, tak internetové obchody, ale i distributoři a dovozci hraček. Výsledky kontrol podle ČOI naznačují, že je nutné věnovat i ze strany spotřebitelů zvýšenou pozornost tomu, zda jsou na hračce nebo jejím obalu uvedeny údaje, kdo a kde je vyrobil.

„Pokud je hračka anonymní, nejenom že to odporuje zákonu, ale také je to velmi jasný varovný signál, že tady není něco v pořádku. Pokud to tam není napsáno, opravdu není jasné, kde hračka byla vyrobena, kým byla vyrobena. Je tam nějaký důvod, proč to tam výrobce nechce napsat,“ vysvětluje mluvčí České obchodní inspekce Jiří Frölich.

Nejčastějším prohřeškem bylo podle ČOI porušení zákona o technických požadavcích na výrobky, inspektoři to ujistili u 199 případů. Uložili za to 139 pokut za téměř 850 tisíc korun a rovněž zakázali prodávat 450 typů hraček.

Kontroly byly zaměřeny rovněž na bezpečnost hraček. Do databáze nebezpečných výrobků RAPEX nahlásila inspekce tři výrobky.

Dostala se tam například koloběžka „Scooter Jrl“, která podle ČOI obsahuje nekryté plochy a nebezpečné mezery mezi pohybujícími se částmi, byla zjištěna nedostatečná pevnost řídítek, takže hrozí jejich zborcení. Za nebezpečnou označili inspektoři i kytičku na solární baterii kvůli nebezpečí oddělení a možnému spolknutí magnetů a dětské chrastítko, které se při zkouškách rozdělilo na malé části.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme