OKD může fungovat dál. Věřitelé schválili reorganizaci

Podnik OKD půjde do reorganizace. Rozhodli o tom hlasováním věřitelé firmy na čtvrteční schůzi u Krajského soudu v Ostravě. Proti reorganizaci byl jediný z více než sta přítomných věřitelů, několik se jich hlasování zdrželo. Usnesení o povolení reorganizace vydá soud v nejkratší možné době, řekl soudce Petr Kula.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V budově Krajského soudu v Ostravě se konala schůze věřitelů těžební společnosti OKD

V budově Krajského soudu v Ostravě se konala schůze věřitelů těžební společnosti OKD | Zdroj: ČTK

115 věřitelů zaplnilo největší soudní síň Krajského soudu v Ostravě. Reorganizaci navrhoval i insolvenční správce, pro tuto variantu bylo i vedení firmy, horníci i vláda.

Vedení OKD dostalo za úkol sestavit reorganizační plán, který pak budou věřitelé a soud schvalovat. Věřitelé ve čtvrtek rozhodli také o tom, že insolvenčním správcem zůstane Lee Louda. Změnit správce nechtěl ani jeden přítomný věřitel.

Podle generálního ředitele OKD Dalea Ekmarka začala společnost na reorganizačním plánu už pracovat. Bude se ho snažit dokončit co nejdřív, aby ho mohla předložit věřitelům, termín ale ještě nemá.

Schválení reorganizace znamená, že podnik bude fungovat dál. Ztrátové šachty se utlumí postupně a také budou postupně propouštěni zaměstnanci.

Podle moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka z ČSSD je kraj permanentně v kontaktu s OKD i nejvýznamnějšími věřiteli. „Mnoho těch kroků, které byly v minulých týdnech realizovány, bylo s námi konzultováno a pevně věřím, že to tak bude i do budoucna,“ řekl Novák.

Podle něj je nejdůležitější, aby horníci pozvolna přecházeli do předčasného důchodu, nebo do nových zaměstnání a v kraji se tak neopakovala situace z 90. let, kdy na úřadech práce nárazově skončily desetitisíce lidí. Velkou vlnu nezaměstnanosti ale s letošním očekávaným uzavřením dolu Paskov Novák nečeká. Podle něj propuštěné hladový trh práce v kraji vstřebá.

Rozhodnutí vítají odbory i vláda

Předseda hornických odborů Jaromír Pytlík rozhodnutí vítá, podle něj uklidní atmosféru v podniku. „Teď bude stěžejní, jak se celá ta reorganizace připraví. Samozřejmě bychom chtěli, aby doly fungovaly co nejdéle, ale pokud je cena uhlí a celá situace kolem fosilních paliv tak špatná, asi to nebude udržitelné,“ dodal Pytlík.

Některé doly budou v provozu zřejmě až do roku 2023. Konkurz by znamenal prakticky okamžitý zánik firmy a bezprostřední hromadné propouštění.

Zástupci OKD ve čtvrtek u soudu řekli, že zisková by společnost mohla být na konci roku 2018. Do té doby by se zřejmě zavřely ztrátové doly Paskov a Darkov. Odhad výnosů věřitelů ale podle materiálu zpracovaného OKD i tak činí 2,5 procenta. Při reorganizaci podnik bude dál fungovat, a tak věřitelé ještě mohou nějakou dobu vydělávat. Další vývoj přitom do značné míry záleží na tom, zda alespoň mírně porostou ceny uhlí.

Podle Josef Středuly, předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů, má teď firma šanci pokračovat dál:

„Pokud se vše naplní, a mluví se o roku 2018, šance by mohla být poměrně velká i ve vztahu k ziskovosti firmy. Co se týká zaměstnanců, tak všichni víme, že bude dál pokračovat snižování jejich počtu.“

Ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD rozhodnutí o reorganizaci považuje za jedinou rozumnou variantu.
„Věřitelský výbor rozhodl o tom počátečním kroku, ale teď bude muset připravit ty detaily a jejich součástí, předpokládám, bude i nějaká představa o propouštění lidí,“ řekl Mládek.

Rozhodnutí věřitelů vítá i ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Reorganizací byla podmíněna půjčka až 700 milionů korun, se kterou na konci července souhlasila vláda. Ministr uvedl, že úvěr, který má umožnit sestavení reorganizačního plánu, bude čerpán podle aktuální potřeby OKD.

V OKD nyní pracuje asi 12 000 lidí, z toho zhruba 9500 jsou vlastní zaměstnanci firmy a ostatní jsou pracovníci agentur a dodavatelských společností.

Počty zaměstnanců OKD | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme