Kam s úsporami ze zrušeného důchodového pilíře? Lidé se musí rozhodnout do konce září

Jen do konce září mají účastníci druhého pilíře čas rozhodnout se, jak má jejich penzijní společnost naložit s našetřenými penězi. Už letos na jaře jim měl od společnosti přijít dopis s informací, jak vyrozumění poslat. Po rozhodnutí o zrušení druhého důchodového pilíře to udělaly všechny penzijní firmy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stařší pár na vycházce

Stařší pár na vycházce | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Klienti zrušeného důchodového pilíře mají tři možnosti, jak svoji smlouvu o důchodovém spoření vypořádat.

„První možností je vyplacení všech prostředků, tedy celých 5 procent vlastních příspěvků i příspěvků, které se vyváděli ze státního pojištění, a to v hotovosti. Další možnost je prostředky převést do třetího pilíře,“ vysvětlil prezident Asociace penzijních společností Aleš Poklop.

„Třetí možnost je vzít si vlastní vložené prostředky a pojistné vrátit do prvního důchodového pilíře, tak aby klienti neměli za tu dobu účasti ve druhém pilíři sníženou sazbu pro výpočet důchodu.“

Ani lidé, kteří se nestihnou rozhodnout v termínu, o své peníze nepřijdou. Budou k nim mít ale obtížnější přístup.

„Těmto klientům převedou penzijní společnosti uspořené peníze automaticky na jejich daňový účet u příslušného finančního úřadu, který s penězi bude nakládat jako s daňovým přeplatkem. Budou se k nim moci dostat i potom, ale bude to zdlouhavější a komplikovanější,“ popsal mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

Finanční úřad si z těchto peněz bude navíc moct automaticky strhnout sumu, kterou případně člověk dluží na daních. Kdo bude chtít své peníze z účtu finančního úřadu získat, bude o to muset správce daně žádat.

Penzijní společnost může klientovi vyplatit jeho úspory poštovní poukázkou, převodem na běžný účet nebo převodem na jeho účet v rámci doplňkového penzijního spoření, tedy ve třetím pilíři.

Podle dnešní zprávy ministerstva financí začne tento způsob výplaty 15. října a poběží do 31. prosince letošního roku.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme