Pelikán chce upravit podmínky pro oddlužení. Využít by ho mohli i lidé, kteří nejsou schopni splatit 30 procent dluhů

Dlužníci by v budoucnu nemuseli pro úspěšné oddlužení uhradit 30 procent svých závazků. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO chce předložit novelu insolvenčního zákona, která hranici zruší. Podle něj jde totiž o nespravedlivou bariéru. Doba trvání osobního bankrotu by se také z pěti let prodloužila na sedm. Pravicová opozice ale záměr kritizuje. Současný systém podle ní funguje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO | Zdroj: ČTK

Ministerstvo spravedlnosti poukazuje na to, že jen za první pololetí letošního roku si Češi půjčili celkem 51 miliard korun. Půjčky včetně hypoték podle resortu často vedou k dluhové pasti.

Lidé se pak nemohou z problémů často dostat. Mnoho lidí na osobní bankrot kvůli 30procentní hranici podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána nedosáhne. „Neznamená to, že si třeba napůjčovali více, než ti, kteří oddlužení získají. Často se ale jenom k té pomoci dostali příliš pozdě,“ vysvětlil Pelikán.

Oddlužení nebo také osobní bankrot je způsob řešení úpadku, který má dlužníkovi umožnit nový start a motivovat ho k aktivnímu zapojení do umořování dluhu.

O oddlužení by nadále rozhodoval soud, a to i na základě zprávy insolvenčního správce. Úředník má za úkol dohlížet, jestli dlužník dělá vše pro splacení svých závazků.

„Insolvenční zákon předpokládá, že správce bude hrát roli někoho, kdo dlužníka učí hospodařit, kdo mu schvaluje výdaje, kdo s ním aktivně řeší jeho situaci a říká mu: musíš si najít práci nebo nesmíš si tohle koupit. Někteří to dělají, někteří to nedělají vůbec," poznamenal Pelikán s tím, že resort chce správce efektivněji kontrolovat.

Plíšek: Dlužníci se věřitelům budou smát

Pravicová opozice s návrhem nesouhlasí. Podle poslance TOP 09 Martina Plíška jde o morální hazard. „Dlužníci mají hradit své závazky. Může to vést k tomu, že se budou dlužníci věřitelům doslova smát,“ dodal Plíšek.

Předseda rady expertů Asociace insolvenčních správců Michal Žižlavský návrh vítá s drobnou výhradou. „Trochu mi tam skřípe představa, že by měl být insolvenční správce jakýmsi opatrovníkem dlužníka, že by ho měl učit hospodařit, protože to neodpovídá roli insolvenčního správce,“ uvažuje Žižlavský, podle kterého je lepší, aby dlužník uhradil alespoň něco, než vůbec nic.

Ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková doplnila, že s dluhy mají problém téměř všichni pachatelé trestné činnosti, s nimiž pracují probační úředníci. Obvykle přitom jde o desetitisícové až statisícové částky.

Matoušková také zdůraznila, že připravovaná novela neošidí oběti trestných činů: škody obětem bude pachatel muset uhradit vždy v plné výši.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme