Prvních 20 lidí si v Česku nechalo implantovat pod kůži čip. Pro platbu jim stačí mávnutí ruky

Asi dvacet lidí si v Česku nechalo pod kůži na ruku implantovat čip. Mohou tak třeba platit ve vybraných podnicích, podobně jako bezkontaktní kartou, nebo odemykat mobilní telefony. Platba je ale zatím možná pouze v bitcoinech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

technologie - čip - technologické společnosti

technologie - čip - technologické společnosti | Foto: Creative Commons Attribution 2.0 Generic, tec_estromberg

Jak se čip pod kůži vkládá, vysvětlil v pořadu Online Plus Jan Hubík z neziskové organizace Paralelní Polis.

„Žádné velké komplikace s tím nejsou, protože když si to koupíte, tak to přijde zabalené ve sterilním obalu, čip je přednabitý v injektoru. Takže jediné, co se udělá, je, že se vydezinfikuje ruka, čip rozbalí ve sterilním prostředí a implantuje podobně jako injekce.“

Čip o rozměru dvakrát dvanáct milimetrů se vkládá na hřbet levé ruky, mezi palec a ukazováček. Počet zájemců o implantát podle Hubíka roste.

„První implantační událost byla letos na konci ledna. Druhou jsme udělali v září a už teď bylo zájemců dvakrát víc než v prvním kole,“ dodává.

Australan Wright přiznal, že je zakladatelem virtuální měny bitcoin

Číst článek

Platba je možná zatím jen v bitcoinech. Čipy pod kůži ale místo vstupenek nabídl svým fanouškům například i fotbalový klub Tigre v Argentině.

Také stovky zaměstnanců švédského kancelářského komplexu ve Stockholmu mají pod kůží čipy a vstupují do budovy jen přiložením ruky ke čtečce.

Tomáš Bystrý, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme