ČNB pokračuje v intervencích. Za nákup eur utratila v srpnu 28,6 miliardy korun, nejvíc od ledna

Česká koruna začíná být mezi spekulanty na devizovém trhu velkým hitem. Obchodníci ji stále více skupují korunu a tlačí tak její kurz nahoru. Česká národní banka proto v srpnu pokračovala v intervencích proti jejímu posilování. Na devizovém trhu utratila za nákup eur 28,6 miliardy korun. Vyplývá to z údajů o devizových obchodech, které ČNB v pátek zveřejnila. Více letos utratila ČNB za intervence jen v lednu, kdy nakoupila eura za 58,2 miliardy korun. Analytici navíc předpokládají, že podobně banka musela postupovat i v září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, euro (ilustrační foto)

Peníze, euro (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Když se podíváme na dostupná data za měsíc září včetně vývoje devizových rezerv, tak tyto údaje naznačují, že i v průběhu září Česká národní banka intervenovala a že objem devizových intervencí se dokonce zvýšil, Osobně odhaduji, že mohl přesáhnout dvě a půl miliardy euro,“ myslí si hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč. Pokud by jeho odhad byl přesný, bylo by to dvakrát více než v srpnu. Oficiální údaje se ale dozvíme až v listopadu.

„Na trhu zůstává přetlak eur, ať už ze strany exportérů, nebo zahraničních spekulantů, a Česká národní banka musí tato eura kupovat, aby udržela korunu nad hranicí 27 za euro,“ popsal ekonom ČSOB Petr Dufek.

Po ukončení intervencí chtějí spekulanti korunu prodat dráž

Obchodníci se začínají uklidňovat po rozrušení z brexitu a rozhlíží se, kam investovat. Českou republiku se stabilně rostoucí ekonomikou považují za bezpečný přístav. Navíc sázejí na to, že až centrální banka ukončí režim devizových intervencí, koruna rychle posílí a oni ji budou moci prodat za vyšší cenu.

Režim devizových intervencí zahájila centrální banka v listopadu 2013. Cílem bylo oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro. Od té doby do konce letošního srpna intervenovala v objemu zhruba 592 miliard korun.

Rusnok: Konec intervencí by mohl nastat v druhé polovině 2017

Číst článek

Česká národní banka zahájila před třemi lety intervence nákupem eur za zhruba 200 miliard korun. Další intervence přišla loni v červenci, kdy ČNB koupila více než miliardu eur za zhruba 28 miliard korun. Poté v srpnu nakoupila eura za zhruba 100 miliard korun a v září za 63 miliard korun.

Od listopadu do února byla ČNB každý měsíc na trhu aktivní a koupila eura za dalších 126 miliard korun. Po březnové přestávce se ČNB na devizový trh vrátila znovu v dubnu, kdy intervenovala za téměř 11 miliard korun, a v intervencích pokračovala tak i v dalších měsících.

Zavedení záporných úrokových sazeb ČNB nevyloučila

Bankovní rada ČNB na konci září zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Rada zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

Členové rady se také shodli, že kvůli podpoře režimu devizových intervencí nebo jeho hladkého ukončení není možné vyloučit zavedení záporných úrokových sazeb. To je mírný posun, protože dříve záporné sazby vedení centrální banky spíše odmítalo.

Devizové obchody České národní banky | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, ČTK, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme