Vláda souhlasila s vydáním povodňových dluhopisů až za 7 mld. korun

Vláda schválila plán ministerstva financí vydat státní dluhopisy až za sedm miliard korun na úhradu škod způsobených povodněmi. Po jednání vlády o tom informoval ministr financí Eduard Janota.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze | Foto: Filip Rožánek

Dluhopisy odkoupí na základě dohody Evropská investiční banka. Maximální doba splatnosti dluhopisů by měla být 35 let. Jak potvrdil Eduard Janota, vláda ve středu rozhodovala o státním majetku.

"Vláda teď řešila záležitost státního majetku, a to přímo v gesci ministerstev, anebo státního majetku v krajích. A na tento účel vynaložila další částku řádově ve výši 2,8 miliardy korun, respektive do částky 7 miliard korun je prostor, aby byla provedena emise povodňových dluhopisů."

"Evropská investiční banka odkoupí tyto povodňové dluhopisy, a tím získá stát zdroje pro řešení následků povodní v letech 2009 a 2010," řekl po jednání kabinetu ministr Janota.

Ministerstvo financí navrhuje, aby zákon o vydání dluhopisů byl schválen Poslaneckou sněmovnou již v prvním čtení. Eduard Janota očekává také rychlé projednání zákona v Senátu.

Přečtěte si také:
Vláda schválila peníze pro kraje a obce na likvidaci povodňových škod
Česko bude investovat do zlepšení varovného systému před povodněmi
Jesenicko ohrožují sesuvy půdy. Lidé i přes riziko zůstávají ve svých domech
Desítky domů na Jesenicku se musí zbourat
Klienti pojišťoven nahlásili povodňové škody za miliardu korun

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme