Ruský kapitál zachraňuje novoborské sklárny

Městský soud v Praze potvrdil prodej hlavních podniků zkrachovalé sklárny Crystalex za téměř 464 milionů korun. Klíčovou výrobu v Novém Boru získala firma CBC Invest s ruským kapitálem, kterou zastupuje podnikatel Jiří Hudera ze Světlé nad Sázavou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Crystalex

Crystalex | Foto: Ivana Schöffelová

Za továrny v Novém Boru, Hostomicích na Teplicku a Karolínce na Vsetínsku zaplatí téměř 363 milionů. Do 16. září musí Hudera složit kupní cenu a následovat by měl podpis smlouvy. Hned po něm bude moci nový majitel začít sklárny přebírat.

Výroba by měla podle odborníků začít ještě letos. Budova novoborské sklárny je totiž částečně plechová a pokud nepojedou pece a sníh se bude v zimě držet na studené střeše, hrozí její zřícení a další materiální škody. Také CBC Invest má zájem zahájit převzetí co nejdříve. Linky podle Hudery potřebují kompletní generální opravu, aby bylo možné výrobu obnovit.

Novoborský Crystalex byl jedním z klíčových podniků zkrachovalé skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Výběrové řízení na jeho prodej vyhlásila insolvenční správkyně ve spolupráci s firmou Deloitte Advisory 9. června.

Crystalex je od 12. března v konkurzu, o práci přišlo 1630 lidí. Před týdnem se ale znovu částečně rozjela výroba v Karolince na Vsetínsku. Leptání a malování nápojového skla pro tradičního ruského zákazníka by tam mělo postupně zaměstnat kolem 80 lidí.

Alena Adámková, Ivana Schoffelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme