Vedení Orca představí plán, který má odvrátit krach firmy

Dnes se možná rozhodne o osudu developerské společnosti Orco. Vedení firmy se na mimořádné valné hromadě pokusí přesvědčit akcionáře o výhodách přichystaného restrukturalizačního plánu. Pokud se mu to nepovede, hrozí podle analytiků developerovi krach.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Orco

Orco | Foto: Marián Vojtek

Restrukturalizační plán počítá s tím, že věřitelé Orca vymění své dluhopisy za nové se zhruba poloviční hodnotou. Současně se stanou spolumajiteli zadlužené společnosti. Podle analytika společnosti Fio Robina Koklara ale přichází plán příliš pozdě.

"Navíc i když věřitelé budou s tímto návrhem souhlasit, dojde k naředění stávajícího podílu akcionářů a poklesu ceny akcií firmy. Přesto si ale myslíme, že by společnost měla pokračovat dále," uvedl Koklar.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výhledech společnosti Orco diskutovali na Rádiu Česko analytik společnosti Fio Robin Koklar a předseda sdružení menšinových vlastníků SOS Orco Luboš Smrčka

Předseda sdružení menšinových vlastníků SOS Orco Luboš Smrčka pochybuje, že bude valná hromada vůbec usnášeníschopná.

"Já si vůbec nejsem jistý, jestli se sejde potřebné kvórum a pokud tam dojde ke změnám, kdy dostane stávající management volnou ruku k navýšení kapitálu až na 500 miliónů euro a k dalším krokům, tak si neumím představit, jak bude vývoj dál pokračovat," řekl Smrčka.

Problém je podle něj v managementu, který byl v Orcu před osmým červencem. "Vzhledem k tomu, že se akcionáři tehdy nedokázali sjednotit a vedení včas vyměnit, tak dnes můžou jen trpně přihlížet tomu co bude," dodal Smrčka. Orco podle něj může zachránit už jenom zázrak.

Igor Maňour, Roman Chlupatý, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme