Unilever zavře továrnu v Nelahozevsi, o práci přijde 600 lidí

Společnost Unilever uzavře svou továrnu v Nelahozevsi na Mělnicku. O práci tam přijde 634 lidí. Britsko-nizozemská firma v Česku vyrábí potravinářské výrobky, například margaríny nebo majonézy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nelahozeves z ptačí perspektivy (ilustrační foto)

Nelahozeves z ptačí perspektivy (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Unilever se stejně jako další firmy z oboru potýká s ekonomickou krizí. Jako důvod uzavření závodu uvedla nutnost snížení nákladů, urychlení inovací a zjednodušení operací. Kam se výroba přesune zatím není jasné.

Uzavření továrny proběhne v několika fázích. Produkce bude zcela ukončena ve druhém čtvrtletí příštího roku. Starosta Nelahozevsi Jaroslav Otásek se o zavření závodu dozvěděl až z médií, nikdo z firmy ho nekontaktoval.

"Nikdo ze společnosti ani neměl tu slušnost aby přišel a oznámil to obecnímu úřadu. Myslím si, že to je sprosťárna první třídy," řekl Otásek.

V továrně podle něj pracuje asi pětina obyvatel Nelahozevsi. "Byli jsme obec, která v bývalém okrese Mělník měla nejnižší nezaměstnanost, takže teď vyskočíme v tabulce hodně vysoko," řekl starosta.

Unilever už v roce 2004 zrušil závod v Zábřehu na Moravě. O práci tehdy přišlo 300 zaměstnanců. Výroba majonéz se poté přesunula právě do závodu v Nelahozevsi.

Igor Maňour, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme