ODS chce podpis dohody o nezasahování do Janotova úsporného balíčku

Občanská demokratická strana vyzve ostatní demokratické strany v Poslanecké sněmovně, aby podepsaly dohodu, že nebudou měnit podobu vládního úsporného balíčku. Návrh jejich předsedům předloží na jednání u premiéra Jana Fischera ve středu odpoledne předseda ODS Mirek Topolánek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Podle Topolánka sice balíček, vyšlý z úřadu ministra financí Eduarda Janoty, neodpovídá představám občanských demokratů a strana má připravené změny, přesto je ale připravená pro něj jako celek hlasovat.

To, že by některé ze stran chtěly balíček měnit, pokládá Topolánek za porušení demokracie: "Země zažívá letos takové turbulence po pádu vlády, po tom všem, co se děje, že určitým prvkem stability mohl být rozpočet sestavený na základě už takto krvavého kompromisu. Jestli by měly levicové strany chtít realizovat svůj program bez voleb a bez mandátu už v tomto funkčním obdobím, pokládám to za porušení demokracie, za něco, co nepatří do standardní země."

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ODS Mirek Topolánek chce podpisy politiků pro Janotův balíček

"V tomto smyslu bude pro nás balíček velmi těžce přijatelný, s rolí čisté opozice se jistě smíříme, ale přesto bych byl radši, kdybychom u premiéra Fischera podepsali dohodu, která bude garantovat, že už tak složitý kompromis bude prosazen beze změny," vysvětlil předseda ODS.

České straně sociálně demokratické stále vadí ve vládním protikrizovém balíčku dopady na rodiny s dětmi a důchodce. Rodinám by měly klesnout různé příspěvky, neměly by se zvyšovat starobní penze.

Právě u těchto části Janotova balíčku chtějí ještě sociální demokraté dosáhnout kompromisu, řekl jejich předseda Jiří Paroubek: "Domníváme se, že slabinou návrhu - jak přichází od vlády - je, že omezuje podporu rodin s dětmi, že vůbec neřeší otázku sociálních dopadů na důchodce."

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ČSSD Jiří Paroubek by Janotův balíček změnil

"A samozřejmě je otázka, proč se výrazněji neobjeví záležitost progresivního zdanění. Pokud přijdeme s nějakými pozměňovacími návrhy, tak to budou návrhy vybilancované," dodal předseda ČSSD.

Jiřímu Paroubkovi se současně nelíbí, že si ODS klade podmínku, aby se strany zavázaly, že se do balíčku opatření už nebude sahat: "Aby ODS vystupovala jako státostrana a kladla podmínky ostatním politickým stranám a považovala je snad za svého druhu strany Národní fronty, tak daleko skutečně nejsme."

Předseda ČSSD Jiří Paroubek bude ve středu ráno v Ranním interview Radiožurnálu znovu mluvit o vládním balíku úsporných opatření. Poslouchejte Český rozhlas 1 v 7.50!

Přehrát

00:00 / 00:00

První místopředseda ODS David Vodrážka a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach debatovali o Janotově úsporném balíčku v Radiofóru

První místopředseda ODS David Vodrážka potvrdil, že jeho strana se chce chovat státotvorně a neměnit jednotlivé návrhy v Janotově balíčku. V Radiožurnálu Českého rozhlasu 1 řekl, že ,se skřípěním zubů¨ vládní úsporu podpoří hlasováním v Poslanecké sněmovně.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach v Radiofóru označil návrh vládních úspor ve státním rozpočtu na příští rok pro jeho stranu za nepřijatelný. Chce dál - přes názory ostatních stran - jednat ve jménu rodin s dětmi a důchodců za zachování jejich současných výhod.

Další politické strany: Některé pro, jiné proti

Strana TOP 09 podpoří vládní úsporný balíček ve stávající podobě. Sama nepodá ani nebude hlasovat pro změny. A to přesto, že jí jeho podoba zcela nevyhovuje.

Postoj TOP 09 vysvětlil předseda strany Karel Schwarzenberg: "Česká republika stojí před problémem usnést se na rozpočtu, který by dopovídal hospodářské situaci naší země, stavu našich financí. To je okamžik, kdy na sebe musíme brát odpovědnost, a to i proti vůli našich voličů. Ale je to jediná možnost, kterou teď vidíme, abychom propluli krizí s rozpočtem, za který můžeme ještě jakž-takž zodpovídat."

Podle zakladatele strany TOP 09, exministra financí Miroslava Kalouska, její poslanci nepodpoří balíček proto, že by vyhovoval programu strany, ale proto, že si jsou jisti podporou svých voličů: "Zastupujeme tu část voličů, která nese dostatečnou míru zodpovědnosti za svoji zemi a chápe, že v určitých okamžicích musíme přistoupit na kompromis v zájmu vyššího cíle. V tomto případě je tím vyšším cílem nižší deficit a důvěra zahraničních investorů na finančních trzích."

Křesťanskodemokratická unie - Čs. strana lidová je ochotná ještě o vládním úsporném balíčku jednat. Pokud se parlamentní strany dohodnou, že jej přijmou beze změn, bude s tím KDU-ČSL souhlasit. Pokud se objeví nějaký pozměňovací návrh, přijdou i lidovci se svými.

Týkaly by se vyřazení škrtů, které se dotknou rodin s dětmi na straně výdajů a využití příjmů z hazardu na straně příjmů, řekl předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Vysvětlil, s jakým pověřením budou zástupci lidovců jednat se svými partnery: "Je nám jasné, že každý rozpočet znamená ústupek každé strany, aby došlo k dohodě. Nejsou-li všichni schopni ústupku, žádná dohoda nebude. A my chceme, aby Česká republika rozpočet měla. Proto je uloženo našim vyjednávačům jednat o úsporných opatřeních ve státním rozpočtu tak, aby se minimalizovaly dopady na rodiny s dětmi. Ale je to téma k debatě pro naše partnery."

Komunistická strana Čech a Moravy nesouhlasí s návrhy ministra financí Eduarda Janoty na škrty v návrhu státního rozpočtu na rok 2010. Komunisté označují balíček za nepřijatelný a nebudou pro něj hlasovat, postihuje podle nich především nízkopříjmové vrstvy občanů, hlavně důchodce a mladé rodiny.

Strana zelených, která má ve sněmovně čtyři hlasy, podpoří vládní úsporná opatření. Podle úřadujícího předsedy Ondřeje Lišky hodlá ještě jednat o některých změnách. Například, aby se vedle benzinu zavedla vyšší spotřební daň z dalších fosilních paliv, třeba uhlí. Zelení také navrhují vzít peníze z fondu dopravní infrastruktury, určené na nové dálnice.

Švejnar: Jsem pro zvýšení nepřímých daní a proti dani pro bohaté

Ekonom z Michiganské univerzity ve Spojených státech amerických Jan Švejnar se vyslovil pro zvýšení nepřímých daní. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu k rozpočtu ČR ještě nesouhlasil s návrhem ČSSD zvýšit daně pro bohaté.

"Zdanění jednotlivců a podniků, když jsme v recesi, není nejšťastnější. Je třeba opravdu pomoci podnikům a jednotlivcům, aby měli podněty zaměstnávat a intenzivně pracovat. A výsledky samozřejmě spotřebovávat, tudíž stimulovat ekonomiku."

"Spíš bych ulehčil lidem, kteří jsou ze středních a nižších vrstev, je potřeba jim pomoci v recesi. Naopak by to bylo stimulující, protože víme, že lidé s nižšími příjmy spotřebovávají větší procento svého příjmu, čímž de facto stimulují místní, lokální ekonomiku," dodal Jan Švejnar.

Martin Veselovský, Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme