Vláda schválila státní rozpočet. Na dopravu jde rekordní suma

Vláda schválila návrh rozpočtu pro příští rok. Schodek bude po přijetí úsporných legislativních změn z minulého týdne dosahovat přibližně 163 miliard korun, což je asi 5 procenta z hrubého domácího produktu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Jan Fischer přichází s ministrem dopravy Gustávem Slamečkou

Premiér Jan Fischer přichází s ministrem dopravy Gustávem Slamečkou | Foto: Tomáš Adamec

Oznámila to Česká tisková kancelář. Vláda Jana Fischera musí Poslanecké sněmovně návrh rozpočtu předložit do středy.

V českém rozpočtu se prakticky všude šetří s výjimkou resortu dopravy. Na infrastrukturu má jít rekordní suma 96 miliard korun.

Zatímco loni bylo ze Státního fondu dopravní infrastruktury investováno do staveb 88 miliard, letos v rozpočtu fondu má být rekordních zhruba 96 miliard korun. Čili krizový balíček Eduarda Janoty počítá s největšími financemi pro dopravu v historii.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, co konkrétně čeká resort dopravy, mluvil ministr Gustáv Slamečka.

"Taky jsme se museli velmi uskrovnit. Co se týká ministerstva dopravy, redukoval jsem rozpočet o dvacet procent. U železnic jsme ušetřili miliardy," říká k tomu ministr dopravy Gustáv Slamečka.

Podle něj chybí ministerstvu zhruba dvacet pět miliard korun. "A to se dotkne projektů, které jsou financovány čistě z národních prostředků, bez přispění Evropské unie. Nemáme například žádné prostředky na pokračování dálnice D11 ani na R35, což je spojení od Hradce Králové k Mohelnici, nebo R52, spojení od Pohořelic k Rakouským hranicím," řekl Slamečka.

Krizový plán

Ministerstvo dopravy muselo připravit takzvaný krizový plán, který bude hledat úspory v oblasti projektování dopravní infrastruktury, v oblasti výstavby dopravní infrastruktury a v celém procesu přípravy. "Jeho výsledky ale uvidíme až v horizontu tří až pěti let," doplnil ministr dopravy.

Ministerstvo se podle Slamečky zaměřilo na dostavění největších investičních akcí. "Jedná se o soubor staveb na D47 nebo Pražský okruh, aby ve městech nedocházelo k významným dopravním problémům," dodal Slamečka.

Na deficit státního rozpočtu se koncem minulého týdne dohodla také sněmovna. Sociální demokraté nakonec schválili úsporný balíček, i když bez některých prosazovaných úprav. Jako například zvýšení podpor v nezaměstnanosti a přídavků na děti, jak to předpokládal první protikrizový balíček. Nadále chce prosazovat daňové změny nebo třinácté důchody.

Karolína Koubová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme