MPO navrhne prolomení limitů těžby uhlí

Zajistit bezpečnost a spolehlivost energetické sítě v České republice a snížit škodlivé emise až o 50 procent je cílem aktualizované energetické koncepce ministerstva průmyslu a obchodu do roku 2050. Ministerstvo také navrhne v nové Státní energetické koncepce České republiky zrušení územních limitů těžby uhlí, což ale nemusí automaticky znamenat zahájení nové těžby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mostecko - těžba hnědého uhlí

Mostecko - těžba hnědého uhlí | Foto: Archiv

Materiál skutečně počítá s úpravou limitů těžby hnědého uhlí na severu Čech. Na zachování limitů těžby uhlí ovšem trvá ministerstvo životního prostředí.

Podle náměstka ministerstva průmyslu a obchodu Tomáše Hünnera se v koncepci ještě konkrétně nemluví o tom, kdy by se mělo pod Horním Jiřetínem a Černicemi v Krušných horách začít těžit:

"Závisí to na vypořádání majetku mezi občany, kteří jsou touto těžbou dotčeni. To je hlavní limit a brzda, aby se na tomto území, na tomto ložisku začalo těžit."

Vláda premiéra Jana Fischera aktuálně projednávání koncepce energetické politiky České republiky s výhledem do roku 2050 opět přerušila, vrátit se k němu chce za měsíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský v Ranním interview Radiožurnálu o koncepci energetické politiky České republiky

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský pak předpokládá přijetí dlouhodobé energetické koncepce státu současnou vládou oproti jejímu původnímu vyhlášení, že v této sféře nebude dělat žádné strategické kroky. Tehdy si ale myslela, že bude pouze přechodnou do předčasných voleb.

Jak ministr potvrdil v Ranním interview Radiožurnálu, nová koncepce vychází také ze závěrů zprávy nezávislé energetické komise vedené bývalým předsedou Akademie věd ČR Václavem Pačesem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý předseda nezávislé energetické komise a Akademie věd ČR Václav Pačes mluvil v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu o dlouhodobé energetické politice České republiky

V poledních Ozvěnách dne Českého rozhlasu 1 akademik Pačes uvedl, že jeho komise nabádala využít co nejvíc domácí zdroje, a také jaderné elektrárny, do kterých nám palivo dodává - stejně jako plyn - nejisté Rusko. Ale u jaderného paliva jsou ruské dodávky bezpečnější než u zemního plynu, navíc jde ruské jaderné palivo snáze nahradit palivem z jiných států.

Jitka Hanžlová, Miroslav Panuška, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme